Hlavní obsah

Šéf ČT Janeček má problémy s majorem Zemanem i Brnem

Právo, jp
PRAHA

Generální ředitel České televize Jiří Janeček bude muset Radě ČT vysvětlovat svá sporná manažerská rozhodnutí z poslední doby. Radní se chtějí podrobně na svých příštích zasedáních zabývat zjevně nevýhodným prodejem vysílacích práv na vydání všech dílů seriálu Třicet případů majora Zemana na DVD.

Článek

Ve středu také konstatovali nespokojenost a nesouhlas s nedodržováním harmonogramu výstavby nového televizního studia v Brně. Radní pověřili Janečka a dozorčí komisi Rady ČT, aby na příští zasedání připravili příslušné podklady.

Podle informací MfD prodal Janeček vysílací práva na majora Zemana za pouhé tři milióny korun, tedy 100 tisíc za jeden díl seriálu, firmě vlastněné Hynkem Čechem, která byla založena až koncem letošního srpna.

Smlouvu podepisoval pouze Janeček

Existovali přitom daleko vyšší nabídky. Smlouva s Čechovou firmou neměla kalkulaci, takže se nedal odhadnout zisk. Přitom bulvární deník, který DVD se Zemanem každou neděli vydává až do února a upozorňoval na prodej již od 11. října, může být s prodejem spokojen. Na nedělních stáncích DVD rychle mizela. Vydávající deník informoval, že každé DVD, na kterém jsou vždy dva díly seriálu, vyjde v nákladu 250 tisíc kusů. Při odhadu, že za jedno DVD, které se prodává za 38 korun, se za výrobu zaplatí v průměru 10 maximálně 15 korun za jeden výlisek, šlo kalkulaci předem stanovit.

Smlouvu zřejmě podepsal pouze Janeček, obchodní ředitel ČT Pavel Krumpár na středečním jednání rady oznámil, že smlouvu nepodepisoval, protože byl na dovolené. Janeček na jednání rady řekl, že smlouvu s Čechovou firmou uzavřel proto, že firma nabízela na DVD ochranné prvky a zajištění prodeje současně s novinami (tzv. příbal). ČT už prý Zemana vysílat nechtěla.

Pro televizní středisko není ani pozemek

Daleko větším problémem se ukazuje několikaměsíční zpoždění výstavby nového televizního střediska v Brně. Radou schválený harmonogram výstavby se stále mění a dosud není vybrán pozemek. Navíc nečekaně položil tento týden funkci Petr Lang, který byl Janečkem pověřen koordinací projektu výstavby.

Reklama

Výběr článků

Načítám