Hlavní obsah

The Ex zamířili od punku k world music

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Paláci Akropolis vystoupí v pátek holandská skupina The Ex, považovaná za jeden z nejoriginálnějších souborů na kontinentu. Od syrového anarchistického post punku, který produkoval na konci sedmdesátých let, se přesunul k originální tvorbě, ovlivněné improvizovaným free rockem a africkými rytmy. Mezi spolupracovníky kapely se během let objevili cellista Tom Cora, John Cale i Sonic Youth nebo Fugazi a řada předních představitelů world music. Na otázky odpovídal Novinkám kytarista Andy Moore.

Článek

Co může publikum očekávat od pátečního vystoupení?

The Ex jsou nyní čtyřčlenná kapela, máme dvě baritonové kytary, které mohou nahrazovat baskytaru, protože baskytarista Luc Ex odešel a ukázalo se, že není snadné najít baskytaristu, který by se hodil do kapely. Řekli jsme si, proč bychom nezkusili hrát ve čtyřech s barytonovými kytarami. Protože jsme jen čtyři, je zvuk je mnohem průzračnější a čistší. Hudba je také tanečnější, než byla dříve, rytmus swinguje a snáze se na něj tančí.

Jste nadále divocí?

Pořád máme dost rychlých a docela divokých a intenzivních partů, to se nezměnilo, hudba je sice průzračnější, ale tempo je pořád vysoké. Ale využíváme dlouhých opakujících se frází a skutečně chytlavých tanečních rytmů inspirovaných africkou hudbou.

Co pro vás znamená africká hudba?

Mám velmi rád její repetitivnost, její rytmus a líbí se mi, že i když v celku zní velmi komplexně, každý muzikant hraje něco docela snadného. Je to velmi krásná ukázka spolupráce mezi lidmi, kdy každý může přispět svým partem a výsledem je kouzelný. A to je taky způsob, jakým my sami vytváříme hudbu, hrajeme něco docela jednoduchého, prosté linky, snadné party, nikdo z nás není virtuos, který hraje obtížná sóla, ale v kombinaci vzniká něco výjimečného a ani my sami to plně neovládáme.

Čím to, že jste se od jednoduchého divokého punku dostali až tak daleko?

Protože punk patřil určité době, a ta skončila. I dnes existují punkové skupiny, ale ty neshledávám zajímavé, punk patří konci sedmdesátých let a byl to více přístup než samotná hudba. Já ani neměl moc rád původní punkové kapely. Dneska punk představuje jen módu a obchod. Mě více zajímá elektronická taneční hudba z Jamajky, dub step a americký hip hop než všechny punkové desky. Zajímá mě to, co se odehrává nyní a co je živé, vitální a mění se to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám