Hlavní obsah

Španělé objevují současný český film

– SEVILLA
Právo, Michal Procházka

Sevillský festival, který se koná od 2. do 10. listopadu v metropoli španělské Andalusie, patří mezi nové podniky. Vznikl na podporu evropského filmu a na nynějším čtvrtém ročníku věnoval retrospektivu současné české kinematografii.

Článek

Sevilla je natolik malebné a slunné město, že Francouzi tu přestávají být nepříjemní a Češi se začínají smát, říkají místní, kteří si při návštěvách Prahy vytvořili obrázek Čechů jako věčných melancholiků.

"Každý rok se snažíme připomenout jednu zemi. Dosud jsme uváděli hlavně velké kinematografie, jakou byla loni například Itálie. Letos jsme sáhli po méně známé kinematografii," uvedl ředitel festivalu Manuel Grosso.

Jak potvrzují slova tohoto někdejšího filmového kritika, Španělé o českém filmu přehled moc nemají. Znají Miloše Formana, Věru Chytilovou, novou vlnu 60. let, Svěrákova Kolju nebo Štěstí Bohdana Slámy, který vyhrál před dvěma lety v San Sebastianu. "Ale z festivalových programů začíná být patrné, že příběhy ze zemí východní a střední Evropy jsou často silnější a zajímavější než ty ze západu," dodal Grosso.

Vzniku sekce napomohlo České centrum ve Španělsku a dobré vztahy sevillského festivalu s festivalem v Karlových Varech, kam Grosso pravidelně jezdí. "Pro Španěly, kteří navštěvují Česko, mohou být vaše filmy zajímavé. Všichni víme, jak vypadá New York a jaké tam jezdí taxíky, ale už mnohem méně toho víme o sobě v Evropě," myslí si. Jenže upřímně řečeno, všude ve světě se točí tolik filmů a tolik žánrových i nežánrových výpovědí, že česká kinematografie mezitím vypadá málo novátorsky i odvážně i extravagantně.

Dobře udělané, ale tuctové

Při sevillském uvedení filmů jako Pravidla lži Roberta Sedláčka nebo Grandhotelu Davida Ondříčka se mezi kritiky šuškalo, že jde sice o pěkné a dobře udělané snímky - ale takových se ve světě točí kvanta. Na druhou stranu u Svěrákových Vratných lahví se publikum opravdu smálo a zvědavost vzbudil dokument Lucie Králové Ztracená dovolená o hledání čínských turistů podle ztracených fotografií i drsná nostalgie ...a bude hůř Petra Nikolajeva.

Festival také přináší retrospektivu Jiřího Menzela a chystá uvedení pásma animovaných filmů Břetislava Pojara, Milerova Krtečka a dlouhometrážního filmu animátora Jana Baleje Jedné noci v jednom městě. "Vaše animace - to je legenda," konstatuje Grosso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám