Hlavní obsah

Krátké filmy do mobilu i Kaurismäkiho šortky

Novinky, Stanislav Dvořák

Stahování filmů do mobilů či speciální programové sekce věnované korejským filmům a Aki Kaurismäkimu nabídne Festival krátkých filmů Praha, přezdívaný pražské šortky, který proběhne v pražském Světozoru 14. - 18. listopadu.

Článek

Festival krátkých filmů se koná již potřetí a zájem o něj roste hlavně mezi mladými diváky. "Loňský druhý ročník vykázal dvojnásobný nárůst proti prvnímu," uvedla na úterní tiskové konferenci mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Většina filmů nepatří do studentské tvorby, jde o hrané snímky vytvořené profesionálně v malých nezávislých produkcích. Jsou odvážné a experimentální, ale současně propracované jako celovečerní snímky.

V mezinárodní soutěži se utká osmnáct filmů, vybraných z více než tisíce přihlášených. Pořadatelé se snažili o různorodost, a tak je zastoupena Evropa, Oceánie, Severní Amerika, Asie i Afrika. Hlavní cena je dotována částkou 5000 eur.

Tarkovský i Svěrák

Jak uvedl programový ředitel Karel Spěšný, v porotě letos zasedne např. Jukka-Pekka Laakso, ředitel festivalu v Tampere, který má pro krátký film stejný význam jako Berlín pro celovečerní. Jeho kolegy budou polský režisér Filip Marczewski, francouzský kameraman Jean-Louis Bompoint, ředitelka Sofia Meetings a členka programové rady MFF Sofia Mira Staleva a český hudebník a producent Jan P. Muchow, který natočil mimo jiné hudbu k filmům Samotáři, Grandhotel a Pusinky.

Speciální sekci si letos vysloužily korejské a finské krátké filmy, které podle organizátorů prožívají velký rozmach. Krátké filmy ostatně točil i slavný Aki Kaurismäki a festival se rozhodl mu věnovat zvláštní prostor. "Jsou to filmy hodně veselé, jakkoliv mají smutné náměty," dodává Karel Spěšný.

Další nesoutěžní sekce již tradičně nabídnou filmy, které uspěly na prestižních festivalech (Panorama) a rané snímky dnes slavných režisérů (První podání). Tentokrát půjde např. o Andreje Tarkovského, Jean-Pierra Jeuneta, Michela Gondryho nebo Jana Svěráka.

V sekci Ultrashorts se objeví nejkratší filmy (cca 80 sekund), které bude možné i zdarma stahovat do mobilů. Více na www.pragueshorts.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám