Hlavní obsah

Nová CD - Stereophonics, Youssou N´Dour i Divokej Bill

Mezi hudebními novinkami můžete najít poslední album velšské kytarovky Stereophonics, přední umělec world music Youssou N´Dour přichází s Rokku Mi Rokka a nový živák má Divokej Bill.

Článek

Stereophonics: Pull The Pin

Velšská kytarovka Stereophonics se po loňské koncertní desce Live from Dakota a jarní sólové odbočce zpěváka Kellyho Jonese, vrací s novým, v pořadí již šestým studiovým albem s názvem Pull the Pin.

Stereophonics se již se svým deset let starým debutem zařadili mezi nejdůležitější britské kapely současnosti, která plní stadióny bez nejmenších problémů. Prvním singlem z nové desky je skladba It Means Nothing, inspirovaná pumovými útoky v Londýně.

Universal Music 

Načeva/Pavlíček/DJ Five: Mami

Neúnavná pěvecká experimentátorka Monika Načeva se před časem spojila s kytaristou Michalem Pavlíčkem a DJ Fivem. Plody jejich spolupráce vycházejí na CD Mami, které vyšlo jako příloha časopisu Respekt a nyní se dostává do běžné distribuce.

Psychedelické a hodně hypnotické album obsahuje deset písní. Hudba nese na jednu stranu jasný rukopis Michala Pavlíčka, který se podepsal na šesti kompozicích, na stranu druhou je zde nepřeslechnutelný vliv hráčů na gramofony a elektroniku, kterými jsou DJ Five, DJ Side, Tim Wright nebo Karaoke Tundra. Nad tím vším se ladně vznáší sexy alt Moniky Načevy, který se skvěle pojí se všemi zvuky. Texty napsali Jáchym Topol, Markéta Pilátová a Míša Kerousová.

Respekt - R-PRESSE

JAZZ Q Martina Kratochvíla

Tento box obsahuje ve formátu CD dosud nevydaná či dlouho nedostupná alba, resp. studiové i live nahrávky s puncem překvapení, to vše z repertoáru kapely Jazz Q Martina Kratochvíla. Sám kapelník tuhle kompilaci vybral a sestavil, jeho hudební kolega Tony Ackermann pak doplnil velmi zajímavou vzpomínkou.

Od úvodní Pozorovatelny po závěrečné bonusové Co se na desky nevešlo jde o poslouchání špičkových skladeb, instrumentalistů i vokalistů.Vedle klávesisty Kratochvíla uslyšíte pro mnohé zásadní obsazení Francl, Padrůněk, Vrbovec a Dugganová, postupující čas pak představil i další z jeho stálých či jen příležitostných partnerů. Jsou tu tedy také Andršt, Faukner, Laun, Martinec, Tomek, Helešic, Trnavský, Petr či Kozma, v roli hostů pak ještě dvě desítky dalších, včetně Koubkové, Kalandry, Kulhánka, J. Veselého, Grigláka nebo CK Vocalu.

Velká paráda pro všechny pamětníky a velké dobrodružství i pro ty mladší fandy muziky s chutí objevovat hudbu na pomezí rocku a jazzu, nebo jazzu a rocku, jak je libo.

Supraphon

Rós Sigur: Hvarf/Heim

Po dvouleté přestávce se vrací hvězdy severské hudby Sigur Rós, kteří jsou spolu s Björk nejslavnější umělci ledového státu Island. Sigur Rós zaujali už v devadesátých letech kombinací zasněných, až temných melodií s bohatými orchestrálními aranžemi. Teď vydávají unikátní dvojalbum Hvarf-Heim a zároveň s ním se na pultech obchodů objeví dvoudiskové DVD s filmem Heima.

Deska Hvarf přinese pět nikdy nevydaných písní a na Heim bude šest akustický raritních songů. Oba disky nabídnou posluchačům klasickou krásu písní Sigur Rós s akustickými, emocemi nabitými aranžemi.

EMI

Youssou N´Dour: Rokku Mi Rokka (Give and Take)

Youssou N'Dour patří bezesporu patří mezi nejznámější africké zpěváky. S hudbou začínal ve svých dvanácti letech. Postupem času se zamiloval do kubánské muziky a do amerického soulu, tedy do stylů, které jeho pozdější hudbu částečně také ovlivnily.

Celosvětového úspěchu zpěvák dosáhl v roce 1994 díky duetu Seven Seconds se zpěvačkou Neneh Cherry. Svou novou deskou Rokku Mi Rokka nahrál v domovském Senegalu spolu s tamními hudebníky.

Warner Music 

Divokej Bill: Rock For People

Úvalská kapela Divokej Bill, která se překvapivě stala držitelem Zlatého slavíka navazuje na loňský úspěch živáku Lucerna a vydává DVD se záznamem z jejich vystoupení na loňském Rock For People. Aby se v těch živácích dobře orientovalo, tak jej opět nazvali podle místa, kde byla nahrávka pořízena.

Kdo by je chtěl vidět skutečně live, bude mít tento podzim spoustu příležitostí neboť Billové opět vyrážejí na turné. Hostem budou spříznění Levelers a německá kapela Marty Jandové Die Happy.

EMI

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám