Hlavní obsah

Zakáže EU Červeného Trpaslíka?

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize letos současně nasadila dva milníky v dějinách seriálů: do morku kostí sarkastické Jistě, pane ministře a geniální anarchistickou šílenost jménem Červený trpaslík. Díky za to, veřejnoprávní televize. Mimo jiné tak vyplulo na povrch, jak děsivě nekorektní jsou obě výtečná dílka. Můžeme si vůbec v televizi dělat takovou legraci z Němců, Francouzů a Bulharů?

Článek

Možná si ještě někdo vzpomene, jakou aféru vyvolal poměrně nevinný text skupiny JAR o Bulharech. Přitom nebyl sprostý a vystihoval realitu: "toužej po německým pasu - passportu". Proti tomu postavme výroky ze seriálu Červený trpaslík: "Jsou to Bulhaři, mají primitivní vkus," nebo ještě šťavnatější "je to prosté jako bulharská striptérka."

V jiném díle zase Rimmer cituje ze Sartra: "Peklo je být navždy zavřený s přáteli v jedné místnosti." Vzápětí Lister opáčí: "Není divu, všichni jeho kámoši byli frantíci."

Pestrý výběr ataků na naše unijní kolegy nabízí i o něco starší seriál Jistě, pane ministře. Skoro to vypadá, že britský humor je jen snůškou narážek na nabubřelé Francouze a otravné pünktlich "skopčáky". Občas ale dostanou políček i vzdálenější Italové. "Italové a vyspělé technologie? To my nějak nejde dohromady," diví se ministr.

Otázka zní: mohli by i v dnešní hyperkorektní atmosféře vzniknout takové seriály? A co kdyby Ćeská televize natočila seriál, kde by kladná postava použila stejné věty s mírnou obměnou: "Jsou to cikáni, mají primitivní vkus." Tady už končí veškerá legrace. Nebo nekončí?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám