Hlavní obsah

Malá, tlustá, úžasná Sharon

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sharon Jonesová zpívá soul hodně dobře a hodně dlouho. Je jí 51 let. Přesto jí až dosud média nevěnovala pozornost. "Příliš malá, příliš tlustá, příliš černá, příliš stará," shrnuje s hořkým humorem svůj příběh. Teď se zdá, že po padesátce díky velké náhodě prorazila.

Článek

Léta vystupovala tato korpulentní paní původem z Georgie v zapadlých  klubech a pracovala mimo jiné jako vězeňská stráž. O víkendech obrážela menší pódia se skupinou Dap-Kings a nepohrdla ani svatbami.

Od letoška o ní ale píšou v Americe i v Evropě jako o senzaci. New York Times jí věnoval velký portrét, RollingStone básní o její hypnotické energii. Přitom dělá stále totéž - vysoce energický, staromódní, nepřeplácaný a skvěle odzpívaný soul a funk. 

Přelom v kariéře přišel díky naprosté náhodě. Stárnoucí zpěvačku si totiž už dávno oblíbila o třicet let mladší Angličanka Amy Winehousová, o které ještě před dvěma lety také téměř nikdo neslyšel. Když se stala hvězdou, napadlo ji, že použije její kapelu Dap-Kings v některých skladbách alba Back to Black. Nakonec vzala skupinu s sebou na turné.

Pro Sharon Jonesovou je to trochu pokořující, ale hvězdná aureola se pak zpětně přenesla i na ni, takže může být své konkurentce vděčná. O její úžasné nové desce 100 Days and 100 Nights se teď konečně dozví i někdo jiný než pár newyorských fajnšmekrů...

Anketa

Poslechněte si ukázky a oznámkujte jako ve škole:
1
83 %
2
6,7 %
3
2,5 %
4
0,7 %
5
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 283 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám