Hlavní obsah

Nová DVD - Dannyho parťáci 3, Černá kniha i Královna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi DVD novinkami tohoto týdne najdete gangsterskou komedii Dannyho parťáci 3, válečný thriller Černá kniha nebo britský snímek Královna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Dannyho parťáci 3

Hvězdně obsazená gangsterská komedie Stevena Soderbergha Dannyho parťáci se ve třetím pokračování vrací opět do Las Vegas.

Danny Ocean a jeho parta by se k návratu k tomu, co jim jde nejlépe, odhodlali jen z jednoho jediného důvodu - kdyby byl v ohrožení jeden z nich. Když nelítostný majitel kasina Willy Bank podrazí Dannyho přítele a učitele Reubena Tishkoffa, který je kvůli tomu hospitalizován, Danny a jeho věrní opět spojí své síly s cílem vyprázdnit Bankovy sejfy.

Spolu pak upečou zákeřný plán: vykrást nové Bankovo kasino, které tenhle žralok nazval sám po sobě, přímo v den jeho otevření. Jejich strategie je dvojí: za prvé položit Banka na lopatky po finanční stránce. Ale to není všechno. Především chtějí Banka, který za každý svůj hotel s kasinem získal od Royal Review Board prestižní cenu Five Diamond Award, ranit na nejcitlivějším místě: zničit jeho dobrou pověst...

Ocean's Thirteen, USA 2007, 122 min., české titulky, režie: Steven Soderbergh, hrají: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Ellen Barkinová, Al Pacino...

Černá kniha

Režisér Verhoeven staví svůj film jako velkolepou akční podívanou, na kterou ale zároveň pohlíží s ironickým odstupem. Scénář filmu vychází ze skutečných událostí a staví na hlavní ženské hrdince, která ve filmu představuje jediný záchytný bod. Film totiž dobu i hrdiny popisuje v neustálé ambivalenci. Pohrává si s tradičním pohledem na odboj i nacisty, jejichž zažité obrazy často převrací.

Děj je zasazený do let 1944-1945 a vypráví příběh židovské dívky Rachel, jež se ukrývá v okupovaném Holandsku. Potom, co je svědkem masakru celé své rodiny, se připojí k domácímu hnutí odboje. Dostane za úkol napojit se na velitelství gestapa tím, že svede šarmantního německého kapitána.

Zwartboek, Nizozemí / Belgie / Německo / Velká Británie 2006, 145 min., české titulky, režie: Paul Verhoeven, hrají: Carice van Houtenová, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Christian Berkel...

Královna

Tento film režiséra Stephena Frearse (Nebezpečné známosti) je intimním pohledem do zákulisí královské rodiny, do mysli a do srdce královny Alžběty II., ale i vysoké politiky v období po tragické smrti princezny Diany. Odkrývá skutečné emoce i tragický dosah této události na celý svět. Kdo stojí za vraždou "královny lidských srdcí"?

Za snímek Královna získala Helen Mirrenová na MFF Benátky 2006 Volpiho pohár pro nejlepší herečku a také Zlatý Globus.

The Queen, Velká Británie 2006, 97 min., režie: Stephen Frears, hrají: Helen Mirrenová, Michael Sheen, James Cromwell, Sylvia Symsová, Helen McCroryová...

Havana Blues

Hudební film vypráví příběh chudých muzikantů z Kubánské Havany.

Dva mladí kubánští muzikanti Ruy a Tito sdílejí stejný sen: stát se slavnými a konečně vypadnout z Havany. Ruy žije s Caridad a dvěma dětmi. I když se stále ještě milují, jejich vztah, jak se zdá, směřuje ke konci. Tito je sám, bez partnerky, obývá byt společně se svou babičkou. V průběhu zkoušek a příprav na jejich první velký koncert, se dozvídají, že na Kubě jsou španělští producenti Marta a Lorenzo, kteří hledají mladé talenty. Tváří v tvář tomu, co se zdá být největší šancí jejich života stojí těžký úkol: musí dobýt "Španěly".

Habana Blues, Španělsko / Kuba / Francie 2005, 110 min., české titulky, režie: Benito Zambrano, hrají: Alberto Joel García Osorio, Roberto Sanmartín, Yailene Sierra, Tomás Cao Uriza, Zenia Marabal, Marta Calvó, Roger Pera, Julie Ladagnousová...

Cesta bojovníka

Film Cesta bojovníka vznikl zároveň i jako komiks a právě tato stylizace ho staví nad žánr historického filmu směrem k akční podívané.

Amerika šest století před první Kolumbovou cestou. Na klidné pobřeží přijíždějí vikingští nájezdníci a bezohledně plení, zabíjejí a zotročují. Stejně náhle jak se objeví, tak také zmizí, a zůstane po nich jen malý, nebojácný chlapec. Toho se ujme jeden z indiánských kmenů a daruje mu domov, lásku, lovecké schopnosti a jméno Duch. O patnáct let později se temní seveřané vracejí a ohrožují hrdinův kmen. S pomocí indiánského šamana se mladý hrdina vydává na ostrý souboj s přesilou, který na dobro určí budoucnost těch, kteří ho mezi sebe přijali.

Vizuálně velmi propracovaný film proti sobě staví temné, chladné a nekompromisní vikingské válečníky a přirozené, otevřené Indiány. Ti se samozřejmě jen těžko mohou bránit nájezdu daleko vyspělejší a agresivnější civilizace. Hlavní hrdina je pak člověkem stojícím mezi těmito dvěma světy, jehož úkolem je ochránit svou novou rodinu.

Pathfinder, Kanada, USA 2007, 100 min., české titulky, režie: Marcus Nispel, hrají: Karl Urban, Russell Means, Moon Bloodgood, Clancy Brown...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám