Hlavní obsah

Hollywood stojí před velkou stávkou scénáristů

Novinky, Stanislav Dvořák

Vyjednavači sdružení amerických scénáristů WGA (Writers Guild of America) doporučují vyhlásit stávku, uvedl v pátek server BBC. Scénáristé se s producenty nedohodli na podílu ze zisku z oblasti prodeje audiovizuálních děl na internetu, stahování do mobilních telefonů a prodeje na DVD.

Článek

Stávka, která by mohla být největší za posledních dvacet let, se zdá být na spadnutí. Neznamená to ale, že by televize ihned začala vysílat jen reprízy. Lepší seriály jako CSI nebo Zoufalé manželky mají zajišteno mnoho dílů dopředu, je však možné, že by se skončily některé telenovely a sitcomy, které se vyrábějí ze dne na den.

Šéfové odborů se v pátek scházejí současně v Los Angeles a v New Yorku, aby stávku definitivně schválili. V nedávném hlasování se 90% členů organizace WGA vyjádřilo pro tento krok.

"Scénáristé cítí, že když to neudělají teď, nebudou to moci udělat už nikdy," uvedl jeden z autorů, Harris Goldberg.

"V místnosti panoval pocit jednoty. Nemyslím, že si někdo stávku přeje, ale lidé stojí za vyjednavači," popsal scénárista Dave Garrett jednání za zavřenými dveřmi, kde padlo doporučení ke stávce.

Zástupce producentů Nicholas Counter po posledním neúspěšném jednání prohlásil, že stále chtějí "rozumnou dohodu", ale požadavky ohledně peněz za DVD jsou "překážkou pro jednání".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám