Hlavní obsah

Theodor Pištěk v Museu Kampa

Právo, Kateřina Farná
PRAHA

Uspěl ve výtvarném umění, uspěl ve filmu, uspěl v divadle. Pracoval s Milošem Formanem a Františkem Vláčilem, získal amerického Oscara i francouzského Césara. Theodor Pištěk (75) je malířem, kostýmním a scénickým výtvarníkem i nadšeným automobilovým závodníkem. Do 20. ledna 2008 v konírně pražského Musea Kampa představuje ve třech cyklech svoji volnou tvorbu.

Článek

Podle kurátora výstavy Jiřího Machalického se komorní prostor musí obměnit, neboť na původně plánovanou retrospektivní výstavu se nenašlo vhodné místo.

"První část je hlavně věnována figurálním obrazům, které se blíží hyperrealismu nebo fotorealismu. Vyjadřují tíživou atmosféru normalizace, což je nejpatrnější v zabalených figurách jako Autoportréty u okna 1 a 2. Je v tom cítit souvislost s francouzským sochařem Christem, který zabalil různé budovy včetně Reichstagu. Vystaveny jsou také malby Poslední večeře zachycující prázdné prostory," popsal první část expozice trvající do 5. listopadu.

Druhý celek expozice potrvá od 9. do 24. listopadu. "Tato část je zaměřena na obrazy s architektonickou a geometrickou tematikou. Autor v nich zachycuje prázdné prostory, do kterých si každý může dosadit něco jiného, představit si různé příběhy. Vedle toho budou k vidění kresby s názvem Kde budu žít příště, což je také hlavní myšlenkou tohoto celku," řekl kurátor výstavy.

Třetí díl (od 29. 11. do 20. 1.) se soustředí na Pištěkovy sugestivní instalace, v nichž reaguje na životní styl druhé poloviny 20. století - na jeho spěch, povrchnost i bezohlednost. "Část budou tvořit iluzivní prostory vymyšlené pro instalace s objekty jako třeba motory, které sám pan Pištěk přiveze a na místě vytvoří," dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám