Hlavní obsah

Cenu Škvoreckého získal Jan Novák

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Historicky prvním držitelem Ceny Josefa Škvoreckého za nejlepší beletristické dílo se v úterý stal Jan Novák za prózu Děda. O vítězi rozhodovalo druhé kolo hlasování poroty, při němž každý porotce přidělil body třem knihám - té, která se mu nejvíce líbila, dal tři body, druhé v pořadí dva atd.

Článek

Stejný počet bodů získaly kromě Novákovy prózy Lingvistické pohádky Petra Nikla a Olej do ohně Lubomíra Martínka. O vítězi tak rozhodoval hlas Josefa Švoreckého.

Spisovatel, scenárista a dramatik Jan Novák vydal knihu letos v nakladatelství Jiří Krechler - bookman. Součástí ceny je i prémie 250 000 korun.

Cílem Ceny Josefa Škvoreckého je podpořit uměleckou prozaickou tvorbu. "Právě ta je páteří i nervem literatury vázané na jazyk a jeho nevyčerpatelné možnosti a tím i jedním z pilířů naší kulturní identity," řekl předseda poroty Petr Čornej. "Současná doba přeje spíše vědecké a populárně-naučné tvorbě, literatuře faktu, esejistice a nejrůznějším publicistickým žánrům. Proto Cena Josefa Škvoreckého podporuje právě beletrii, ocitající se nejednou v případě existujících cen v roli Popelky."

První ročník ceny byl určen pro díla, která byla poprvé knižně vydána v období od září 2006 do května 2007, tedy v rozmezí akademického, nikoliv kalendářního roku. Knihy mohli do soutěže navrhnout členové poroty, představitelé Literární akademie a výbor PEN klubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám