Hlavní obsah

Film Občan Havel se chystá do kin

Právo, míš

Dokumentární film o Václavu Havlovi začal režisér Pavel Koutecký natáčet v roce 1992. Třináct let pak sledoval prvního prezidenta České republiky v úřadě i mimo něj. Premiéry snímku Občan Havel se však filmař nedočkal.

Článek

Po Kouteckého tragické smrti na jaře 2006 se dokončení filmu ujal režisér Miroslav Janek spolu se svou ženou, střihačkou Toničkou Jankovou, a v lednu 2008 přijde tento dlouho připravovaný celovečerní film do kin.

"Když jsme si prohlédli natočený materiál, bylo nám jasné, že jde o unikátní projekt. Žádný světový politik si zřejmě ještě nepustil filmaře tak blízko k tělu jako Václav Havel," říká Miroslav Janek, jenž v současné době pracuje na posledních obrazových úpravách dvouhodinového filmu.

Film nahlíží do zákulisí politických i soukromých dramat prezidentského období Václava Havla. Diváci uvidí jeho nervozitu při první volbě či trápení při nácviku prezidentské děkovací řeči, poznají, že umí recitovat Šrámkův Stříbrný vítr nebo nalít Miloši Zemanovi becherovku. Kamera ho ale sleduje i v situacích, kdy se dokáže pěkně rozčílit a zanadávat na špatně ušité košile.

Stejně jako v životě Václava Havla, hrají ve filmu důležitou roli obě jeho manželky, Olga a Dagmar, objeví se zde jeho přátelé a spolupracovníci, světoví i čeští politici, ale i členové skupiny Rolling Stones.

Reklama

Výběr článků

Načítám