Hlavní obsah

Kaplický: doufám, že knihovnu představím zastupitelům osobně

Právo, Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vášně kolem chystané výstavby nové Národní knihovny na Letné zatím stále neutichají. Přítrž roztržkám mezi architektem Janem Kaplickým, primátorem Pavlem Bémem a ředitelem knihovny Vlastimilem Ježkem by měla udělat komise, která se bude umístěním stavby zabývat. Kaplický v rozhovoru pro Právo potvrdil, že chce pražským zastupitelům představit knihovnu osobně.

Článek

Jste spokojen se složením komise?

Ano, vlastně k tomu ani nemám žádný komentář. Jsem rád, že vznikla a že v ní jsem. Poprvé se sejde v sobotu, tak uvidíme, jak bude jednání a její další činnost probíhat. Ani k ní nemůžu mít žádné výhrady. Po zvolení nového prezidenta přece také nemůžete vědět předem, že bude dobrý, nebo špatný.

Není komise příliš velká? I se třemi expertními skupinami ji tvoří 35 lidí. Je vůbec šance, že se může na něčem rychle shodnout?

Nemyslím, že je velká tak, aby jí to znemožnilo jednat. Hlavní komisi netvoří tolik lidí, ty tři skupiny jsou vlastně podkomise.

V poslední době jste se několikrát zmínil, že byste rád představil pražským zastupitelům svůj projekt osobně. Dostanete k tomu příležitost?

Zatím to nebylo navrženo, ale doufám, že k tomu dojde

Co říkáte otevřenému dopisu ministru kultury, v kterém 23 architektů požaduje zrušení mezinárodní soutěže na Národní knihovnu, protože byla zmanipulovaná?

Nechápu, jak se může někdo uchýlit k takovým osobním útokům. Není přece reálné, aby se architekti spolu neznali. Tohle se ve slušné společnosti nedělá a zbytečně to ničí reputaci české architektury. Konzultuji to se svými právníky. Mimochodem, v Paříži jsme před lety byli v mezinárodní soutěži na knihovnu taky druzí. Pokud bychom uvažovali podobně, tak jsme asi měli také žádat zrušení soutěže.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve státním rozpočtu je na blob 1,8 miliardy

Jsou, nebo nejsou peníze na novou budovu Národní knihovny v Praze? Vládní návrh státního rozpočtu na rok 2008 s tím počítá. Ale jen za předpokladu, že budou...

Knihovna odmítá vinu za problém s pozemky

Změnu pozemku pro stavbu nové budovy Národní knihovny (NK) iniciovala podle vedení této instituce Praha, nikoli knihovna. Pozemek se podle slov primátora Pavla...

Výběr článků

Načítám