Hlavní obsah

Zpěvák s talentem bez autocenzury

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michal Hrůza se rozešel se skupinou Ready Kirken, vykročil na sólovou dráhu a jeho prvotina Bílá velryba dopadla vcelku obstojně. Není pochyb, že Hrůza má talent, je jen škoda, že nenašel zkušeného poradce, který by mu řekl: tak tady si přestřelil, milý autore.

Článek

Michal Hrůza napsal téměř všechny texty o vztazích, máme tu tedy co do činění se "starou dobrou písničkou o lásce", jak se často s úsměvem říkává. Autor je velký romantik, má slušnou slovní zásobu a občas se mu podaří vytvořit vtipná spojení (např. skladba Nic v Chemnitz).

Snaží se být silně metaforický, bohužel občas sklouzne k neuvěřitelným hloupostem a extrémně otřepaným obrazům - slyší "píseň andělů", jeho láska mu "rozdává světlo". No dobrá, ale opravdu musel Michal Hrůza sdělit světu verš "od té chvíle, co tě znám, láska přišla k nám" ?

Když pak s countryovým halekáním honí stáda černým údolím, nezbývá posluchači než vyhledat studený obklad na hlavu. Je tu také možnost, že Píseň kovbojská je chytrá parodie, ale nikdo to nepochopil. 

Přes všechny výhrady je Bílá velryba souborem vyvážených poprockových kousků, střídavě více kytarových, nebo klávesových, který nabízí na české poměry málo vaty a dostatek jednoduchých, chytlavých melodií.

Michal Hrůza: Bílá velryba, Universal 2007 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám