Hlavní obsah

Skončilo sochařské sympozium v Kraví hoře

– KRAVÍ HORA
Novinky, Milan Vojtek

V sídle vlády Svobodné spolkové republiky Kraví hora v Bořeticích na Hustopečsku se uskutečnilo finále pohárového sympozia, které se uskutečnilo v Hodoníně.

Článek

"Účastníci měli za úkol vytvořit každý alespoň jeden pohár. Nakonec nám šla práce tak od ruky, že jich každý udělal čtyři až pět," řekla Právu hlavní organizátorka Marie Šeborová, která reprezentovala pořádající sdruženi Sculptura. I s částí svých výrobků přijeli sochaři do Bořetic.

Starosta Václav Petrásek (nezávislý) a současně také premiér recesistického státu vinařů pozval sochaře na návštěvu sídla vlády. Do obecního vinného sklepa se tak sjeli čtyři hlavní aktéři sympozia. Jedním z nich je sochař Miroslav Kovářík z nedalekých Ratíškovic na Hodonínsku. "Je to náš dvorní spolupracovník a autor některých našich symbolů včetně platidla Kravihorce," řekl Petrásek.

Vztahy mezi umělcem a vládou země vinařů a recesistů přivedly Bořetice mezi garanty sochařské akce. Proto také umělci na závěrečné rozloučení přivezli hostitelům ukázat své práce. Kováříka inspirovalo právě víno z Kraví hory. K vínu prý patří něco k jídlu a proto vytvořil dva nezvyklé poháry. Jeden je zakončen ostřím ke krájení masa, druhý má v dolní části trojzubý bodec k podávání jídla.

Umělci z Čech a Moravy s hostující Valerijí Koškinou z Ruska tvořili deset dní v prostorách hodonínské Střední průmyslové a umělecké školy. Své výrobky realizovali technologií lití bronzu na ztracený vosk. Mezi kuriózní poháry patří především nádoby na pití, inspirované "miskou" ze sepjatých dlaní. Však taky podle Kováříka museli při jejich vzniku strpět, když jim autor zaléval dlaně horkým voskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám