Hlavní obsah

V Jihlavě začal festival i trh dokumentů

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

V Jihlavě v úterý odstartoval 11. festival dokumentárního filmu premiérou dokumentu Roberta Sedláčka Miloš Zeman: nekrolog politika a oslava Vysočiny, která připomene nepřehlédnutelnou osobnost české polistopadové politiky.

Článek

"Symbolicky se tím předznamená program festivalu, protože bude z velké části politicky či sociálně vyhrocený," uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Festival potrvá až do sobotního večera, kdy bude vyhlášena cena pro nejlepší český dokument Česká radost a také ocenění pro dokumentární dílo vzniklé ve středoevropském regionu Mezi moři.

Vedle soutěže, kterou tradičně organizují většinou bývalí a současní studenti pražské FAMU, patří mezi hlavní události festivalu už neopominutelný trh s náměty East European Forum, kde prezentují producenti a filmaři své záměry před zástupci zahraničních televizí a potenciálních koprodukčních partnerů. Pro tuzemské filmaře je to už nejdůležitější akce tohoto druhu.

Představí se i Erika Hníková

Letos se na fóru objeví i čtyři známí čeští filmaři. Lucie Králová a Jakub Hejna se společným projektem Schránky paměti o světově uznávaném scénografovi Josefu Svobodovi.

Nový námět představí i tvůrce filmu Ženy proměny Erika Hníková, která připravuje dokument Prokopat se ven o dětech, "prokopávajících si" s pomocí fotbalu cestu z nairobských slumů.

Svůj časosběrný projekt o mladé narkomance Katka završí brzy i Helena Třeštíková a v Jihlavě pro něj bude shánět podporu koprodukčních peněz. Námět na dokument popisující historii a současnost jednoho z polských ghett představí další český dokumentarista Pavel Štingl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám