Hlavní obsah

Bém a Ježek se shodli na komisích, které posoudí knihovnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bouřlivé spory, které provázejí debatu o podobě a místu nové budovy Národní knihovny (NK) v Praze, skončily dohodou. Na čtvrteční schůzce primátora Pavla Béma (ODS) a ředitele NK Vlastimila Ježka byl ustaven tým, který se bude zabývat umístěním a podobou knihovny. Tým bude tvořen ze tří komisí. V týmu bude mimo jiné primátor Bém, ředitel NK Ježek i archtekt Jan Kaplický.

Článek

Primátor Bém uvedl, že základním znakem vzájemného setkání bylo hledání řešení. "Neznám řešení současné situace," řekl.

Podle Béma musí nyní dostat slovo odborníci, a je nezbytné, aby do procesu vstoupili i právníci. "Byla ustavena komise architektonická, památkářská a právnická," uvedl Bém. 

Ohledně konkrétního místa, kde bude stát knihovna Bém řekl, že se bude hledat nový pozemek, ale zatím neví zda-li bude nalezen. "Chobotnice může být i na Letné," dodal.

Ježek ocenil Bémův vstřícný krok

Ředitel Národní knihovny Ježek zopakoval Bémova slova, že všechny otázky by měly být řešeny odbornými komisemi a ocenil primátora za první vstřícný krok k zahájení debaty. "Pracovní tým začne pracovat již tuto sobotu a odborné komise příští týden," doplnil Ježek.

V týmu bude ředitel NK Vlastimil Ježek případně jeho náměstkyně Bohdana Stoklasová, primátor Pavel Bém (ODS), architekt Jan Kaplický, ministr kultury Václav Jehlička, případně jeho náměstek František Mikeš, ředitel Útvaru rozvoje města Bořek Votava a šéf památkářů pražského magistrátu Jan Kněžínek.

Letná je stále ve hře

Ve hře je údajně stále ještě původně zamýšlená Letná. Navíc Jan Kaplický, vítěz mezinárodní architektonické soutěže, připouští úpravy své studie budovy. "Generální ředitel Ježek bude spokojený," řekl zdroj z primátorova okolí. Dohoda bude prý "rozumná". Podrobnosti ale nikdo prozradit nechce.

Před dvěma týdny vyšlo najevo, že většina pražských zastupitelů za ODS včetně primátora stavbu na Letné nechce. Primátor za největší problém začal označovat nevyřešený stav pozemku, na němž by měla knihovna stát a který by mělo město knihovně prodat. Podle Béma knihovna vypsala soutěž na jiný pozemek, než který jí město poskytlo.

Změny s pozemkem se děly - podle Ježka Útvar rozvoje města přišel s tím, že by bylo třeba na jedné straně z pozemku část ubrat a na druhé přidat, neboť přes část původně vyhrazeného pozemku má vést silnice. "Začal proces změny územního plánu, protože ta část, již jsme měli nově získat, byla v územním plánu vedena jako zeleň, byť tam fyzicky je asfalt," uvedl.

O územním plánu musí rozhodnout zastupitelstvo

Městská rada sice letos v lednu schválila záměr změnit kvůli stavbě územní plán, ovšem do procesu zasáhl nový stavební zákon. Podle nové normy musí i o zahájení pořizování změny rozhodnout zastupitelstvo, nikoli jen radní. Podle starého zákona to bylo sice také tak, ale pravomoc bylo možné přenést na městskou radu.

Útvar rozvoje města pak zpracoval nový podnět, přes zastupitelské výbory a radu už ale neprošel. Bylo to v době vyhlášení výsledků architektonické soutěže, ke změně plánu už podle informací ČTK nebyla mezi městskými politiky vůle. Praha již před rokem a půl deklarovala, že knihovně prodá pozemek pro stavbu na Letné. Uzavření smlouvy se však po oznámení vítěze stále odkládalo s odkazem na nutné řešení souvisejících záležitostí. Za ně město označovalo přeložení tramvajové smyčky či úpravy postupu výstavby městského okruhu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám