Hlavní obsah

Premiéry - Once, Saw 4 i Superbad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden nás čeká pět nových filmů. Irská komedie Once, kde v jedné z hlavních rolí zaujala Češka Markéta Irglová, okouzlila Spojené státy, s dalším pokračováním přichází hororová série Saw, pro teenagery je určena komedie Superbad a fantasy Probuzení tmy a hloubaví romantici uvítají film Chuť lásky.

Článek

Once

Film Once vznikl jako malý, jednoduchý film, ale již dnes je jasné, že se jedná o jeden z nejúspěšnějších projektů s českou účastí za posledních několik let. Především pro Markétu Irglovou pak znamená průlom na mezinárodní filmové i hudební scéně. Glen Hansard z kapely The Frames přitom potvrzuje pozici nejzajímavějšího irského hudebníka od vzniku kapely U2.

On je pouliční muzikant a občas si přivydělává v dílně svého otce. Jeho snem je živit se hudbou, ale to se mu vůbec nedaří. Ona je talentovaná pianistka z Čech, která odešla do Irska kvůli obživě a prodává na ulici růže. Když se ti dva náhodou potkají, zjistí, že jejich společná hudba má neobyčejnou sílu a podaří se jim získat nejen peníze na pronájem studia, kde natočí společnou desku, ale také přízeň a obdiv všech, kteří se na jejím vzniku podílejí. Oba si ale velmi záhy uvědomí, že takového člověka, jakým je ten druhý, se jim podaří v životě potkat jen jednou. Jeho nově nabytá svoboda a její minulé závazky tak oba postaví před rozhodnutí, co jsou pro sebe schopní obětovat a jestli vůbec mají možnost zůstat spolu.

Once, Irsko 2006, 86 min., režie: John Carney, hrají: Markéta Irglová, Glen Hansard, Bill Hodnett, Darren Healy...

Saw 4

Série hororů Saw se stala kultovní, hlavně díky brutálnímu násilí, které zobrazuje. Přičemž každé pokračování zaujalo hlavně díky vyšším sloupcům stříkající krve. Kam až zašli tvůrci ve čtvrtém pokračování?

Jigsaw i jeho učnice Amanda mrtví. Po vraždě detektiva Kerryho pomáhají vysloužilí agenti FBI detektivu Hoffmanovi rozluštit  poslední hádanku Jigsawovy hry. Velitel zásahové jednotky Rigg se sám ocitne uvnitř smrtelné hry a má pouze hodinu a půl, aby se dostal přes vražedné pasti a zachránil svého přítele a sebe před děsivým koncem...  

Saw IV,  USA 2007, 108 min., české titulky, režie: Darren Lynn Bousman, hrají: Tobin Bell, Costas Mandyloová, Scott Patterson, Betsy Russellová, Justin Louis, Simon Reynolds, Donnie Wahlberg, Angus Macfadyen, Shawnee Smith, Bahar Soomekh, Dina Meyerová...

Superbad

Ve filmové i televizní tvorbě Judda Apatowa najdeme jak kontroverzní díla, tak velice emocionální. Jako scénárista a režisér filmů Zbouchnutá a 40 let panic, producent hitových komedií Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec a Zprávař: Příběh Rona Burgundyho a autor velice úspěšných seriálů Machři a šprti a Kolej, základ života si získal pověst někoho, kdo je schopen úspěšně propojit sentimentalitu a syrovost.

Superbad je varujícím příběhem dvou dospívajících chlapců, které čeká maturita. Jsou na sobě obrovským způsobem závislí, ale teď by měl každý z nich jít na jinou vysokou školu a čeká je odloučení. Evan je milý, chytrý a stydlivý. Seth je drzý, náladový a posedlý děvčaty. Ve filmu sledujeme jejich zoufalé pokusy zapůsobit během jedné bláznivé noci na osoby, po kterých touží...během jediné příšerné, potupné noci, na kterou po zbytek života vděčně vzpomínáte.

Superbad, USA 2007, 114 min., české titulky, režie: Greg Mottola, hrají: Jonah Hill, Michael Cera, Seth Rogen, Bill Hader, Christopher Mintz-Plasse...

Probuzení tmy

Fantasy film vznikl podle pětisvazkové série spisovatelky Susan Cooperové. Původně na děti orientované knihy se brzy staly bestsellery a série patří mezi nejznámější díla svého žánru. 

Will je třináctiletý kluk, který prožívá úplně normální trable s holkama ve škole, s početnou skupinou bratrů a sester a se svým dospíváním. Jednoho dne ovšem zjistí, že začíná nabývat nadpřirozené schopnosti a že se s ním děje něco podivného. To už ovšem dostává pozvánku na tajemné setkání, které natrvalo změní jeho život. Je to totiž on, kdo je nejmladším rytířem světla, který se musí postavit tmě v odvěkém souboji dobra a zla. Za pomoci svých nových přátel a ochránců se tedy vydává na cestu napříč staletími, aby získal šest vzácných kamenů, které mohou zachránit svět před temnotou. Na pomoc mu přicházejí další. Proti nim však stojí tajemný jezdec a jeho přisluhovači. Boj o záchranu světa může začít.

The Dark is Rising,USA 2007, 99 min., české titulky, režie: David L. Cunningham, hrají: Christopher Eccleston, Ian McShane, Gregory Smith, Jonathan Jackson, Amelia Warnerová...

Chuť lásky

Hořkosladká komedie Chuť lásky se poukouší o průzkum lásky všech variacích, věku a stádií...

Jedné noci probudí muže noční můra a on se rozhodne trošku projít. Na hřišti zahlédne dva milence a v tu chvíli narazí na Bradleyho Smitha... Ten mu začne vyprávět zvláštní příběhy o lásce a jejích spletitostech. Setkáváme se s Kathryn, Bradleyho první ženou, která ho opustí kvůli jiné ženě. A Dianou, Bradleyho druhou ženou, která se hodí spíš na milenku než manželku. Seznámíme se s Chloé a Oscarem, kteří sní o společném životě daleko od své dřívější bolesti. Potkáváme Esther a Harryho, jejichž láska ke ztracenému synovi přetrvává přestože on jimi opovrhuje. A následujeme Bradleyho na cestě za manželským štěstím.  

The Feast of Love, USA 2007, 120 min., české titulky, režie: Robert Benton, hrají: Selma Blairová, Billy Burke, Morgan Freeman, Greg Kinnear, Radha Mitchellová, Alexa Davalosová, Fred Ward...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám