Hlavní obsah

Architekti předají ministerstvu protest kvůli Kaplického knihovně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina architektů v úterý opět zaútočila proti soutěži na novou budovu Národní knihovny, v níž zvítězil návrh Jana Kaplického. Sepsali dopis, který hodlají ve středu zvěřejnit a předat ministru kultury.

Článek

"Ve středu bude ministru kultury ČR předán otevřený dopis architektů, ze kterého vyplývá, že mezinárodní architektonická soutěž na novou budovu Národní knihovny na Letné byla zmanipulována," sdělil iniciátor akce Martin Roubík.

Na otázku Novinek, co přesně bylo zmanipulováno, však Roubík odmítl odpovědět. "Ve středu bude tisková konference, kde bude prostor na všechny dotazy," řekl.

Z dřívějších sporů okolo knihovny je známo, že architektům vadí hlavně porušení jedné z podmínek týkající se umístění konzervačního fondu nad zem. Slavný blob Jana Kaplického, který soutěž vyhrál, má totiž konzervační fond pod zemí, čímž vznikly jiné podmínky pro formování  nadzemní části budovy.

Blob se mnoha odborníkům líbí

Ne všichni architekti jsou proti Kaplického návrhu. Někteří blob obdivují, ale zároveň pochybují o umístění stavby na Letné. "Myslím, že se budova Národní knihovny v jakékoli podobě na Letnou nehodí," řekl začátkem října architekt Martin Vokatý. Samotný návrh ale nekritizuje.

Podle Vlada Miluniče, jenž je spoluautorem Tančícího domu, je rozumné mít v Praze budovu od Kaplického, ale místo se mu také nelíbí, protože je daleko od vysokých škol a není u metra.

Studio HŠH Architekti, které se soutěže na novou knihovnu také účastnilo, podalo stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ale ten se kauzou odmítl zabývat. "Veřejná soutěž o návrh není zahrnuta mezi druhy zadávacích řízení. Úřad tak nemá pravomoc k zasahování do průběhu soutěže o návrh," vysvětlil tiskový mluvčí Kristián Chalupa.

Kaplického návrh, který bývá označován jako chobotnice či blob, vyvolává vášně u veřejnosti i odborníků. K jeho největším odpůrcům patří i prezident Václav Klaus.

Reklama

Související články

Nová knihovna pravděpodobně na Letné nebude

Slavný projekt nové budovy Národní knihovny má další problém. Zastupitelé ODS ho nechtějí na Letné, uvedly Lidové Noviny. Provokativní budova, zvaná také blob,...

Výběr článků

Načítám