Hlavní obsah

Richard Krajčo: Známý mi říkal, že jsem asi šťastný

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Kryštof vydává výběrové album Poločas. Zároveň vyrazí v listopadu na turné, při kterém bude vystupovat v českých a moravských divadlech. Richard Krajčo při té příležitosti zodpověděl Právu několik otázek.

Článek

Na vašem albu hitů jsou tři nové písně: Plán, Iluze a Atentát. Jaké podle vás jsou?

Několikrát jsem slyšel, že jsou příliš konkrétní. Naši fanoušci dokonce na stránky napsali: "Co je za tím skryto, že je to tak odkryto". Trochu mě to překvapilo, protože mi přijdou napsané ve stejném duchu, jako naše starší písně. Možná mají ale fanoušci pravdu. Jeden známý mi dokonce řekl, že to vypadá, že jsem šťastný.

Pochybujete o tom, že z vašich textů lze poznat míru štěstí, které prožíváte?

Je to na vnímání posluchačů. Já osobně nejsem schopen rozšifrovat, jestli to v textech je, anebo ne. Ani zpětně. Texty tvořím stále stejným způsobem, na tomtéž principu. Písnička Plán mi například přijde hezká v tom, jak se v ní neustále kupí metafory.

Jsou tři nové skladby staršího data?

Napsali jsme je po dokončení desky Rubikon. Měli jsme docela plodné období a vzniklo asi deset dalších písniček. Z nich jsme nakonec vybrali tři, které byly podle nás nejlepší. Mohly být na další desce, ale protože ji plánujeme až na podzim roku 2009, rozhodli jsme se je dát na best of album.

Po jaké inspiraci nové písničky vznikly?

Iluze je o mém dlouhodobém boji s bulvárem. Plán je o pocitu muže, že dává ženě něco, co ona nechce. Vyžaduje zrovna něco jiného, i když si muž myslí, že jí dává nejvíc, co mohl. Protože jsou ale muži z Marsu a ženy z Venuše, ne vždycky se do svých nálad trefí. Ono to ovšem nevadí, protože chlap má plán, jak to napravit. Je to koloběh života, který se neustále opakuje. Tu zkušenost mají všichni muži. Písnička Atentát má také reálný základ, ale ten si nechám pro sebe.

Podle čeho jste vybírali písničky na desku?

Vyřešili jsme to lišácky. Vybrali jsme dvacet písní, o kterých jsme si mysleli, že by na desce měly být, a pak jsme je zavěsili na náš web a nechali fanoušky, ať si vyberou sami.

Neprošel některý váš favorit?

Bylo mi líto, že se tam nedostala například písnička Básníř, kterou mám rád. Na druhou stranu mě potěšilo, že se tam dostala třeba Jízda v protisměru. V repertoáru máme dnes asi padesát písniček, takže vybrat dvanáct z nich je složité. Proto jsme to nechali na lidech. Koneckonců, je to deska pro ně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám