Hlavní obsah

Nejhranější americkou hru, Wilderovo městečko, uvedlo ABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První premiérou pražského divadla ABC v nové sezóně bylo Naše městečko od Thorntona Wildera, vůbec nejhranější americká hra v historii USA. Inscenace hry, kterou režíroval Peter Gábor a v níž hrají Peter Gábor Jitka Smutná, Vladimír Čech a Jan Vlasák a další, měla premiéru v sobotu.

Článek

Wilderova hra, za niž získal autor Pulitzerovu cenu, je výjimečná tím, že nenabízí vypjatý dramatický konflikt ani desítky gagů. Přibližuje obyčejný život dvou rodin a jejich dětí, které se do sebe zamilují a chystají svatbu i životní peripetie  jejich sousedů.

"Hra Naše městečko je pro divadelníky výzvou svou zdánlivou nedramatičností. Je to hra se silným lyrickým podtextem, evokuje mnoho impresí, ale je poměrně chudá na velké dramatické zvraty, protože jejím hlavním tématem je každodennost," uvedla  dramaturgyně Věra Mašková.

Podle ní ale právě její téma je velmi aktuální, neboť lidé by měli žít vlastní životy. "Kolik lidí si denně kupuje hromady časopisů proto, aby se mohli podílet na životech celebrit? Kolika lidem stojí za to, trávit večer při reality show, místo toho, aby se věnovali svým vlastním rodinám, přátelům, svému vlastnímu životu?" klade řečnickou otázku dramaturgyně.

Několikrát zfilmováno

Naše městečko bylo několikrát zfilmováno a nebo upraveno pro televizi. První filmová podoba se na světě objevila v roce 1940 s Wiliamem Holdenem v hlavní roli. Následovala televizní muzikálová verze s Frankem Sinatrou a Paulem Newmanem, další televizní adaptace vznikla v roce 1959. Další televizní verze Našeho městečka z roku 1977 získala osm nominací na cenu Emmy.

V roce 1989 získala televizní adaptace cenu Tony za nejlepší inscenaci moderní klasické hry. Poslední televizní film na motivy hry byl natočen v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám