Hlavní obsah

Nemocnici na kraji města točili na operačních sálech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímo na operačních sálech Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích (ÚVN) vznikaly o prázdninách záběry do třetí řady seriálu Nemocnice na kraji města. V době, kdy si lékaři dávali pauzu od provádění chirurgických zákroků, se na jejich pracoviště nastěhoval štáb České televize.

Článek

Natáčení bylo nutné občas zastavit, protože akutní případy musely být ošetřeny. Párkrát se tak stalo, že štáb musel pole nečekaně vyklidit. V jaké fázi je natáčení další série oblíbeného seriálu, ve čtvrtek v ÚVN sdělili tvůrci i jejich lékařští garanti novinářům.

Natáčecí štáb pobýval od 3. července do 10. srpna v prostředí operačních sálů, na ARO oddělení nebo na neurochirurgii. K ruce byli tvůrcům primáři jednotlivých oddělení, lékaři a další zdravotnický personál. Primář Zbyněk Fuksa byl poradcem pro intenzivní péči.

"To je oblast, která se stará o lidi bezprostředně ohrožené na životě, kde není při jejich záchraně moc času na přemýšlení. Mým úkolem bylo, abych herce vtáhl do odbornosti problematiky oživování téměř mrtvých lidí a udělat to tak, aby technické chyby vymizely nebo byly naprosto nepatrné," vysvětlil svoji úlohu.

Zahrál si i primář

Za uměleckou nadsázku označil natáčení seriálu přímo v nemocničním prostředí primář ortopedie Jiří Fousek. "Je třeba k tomu tak i přistupovat. Nejde tu o vážný dokument." Primář neurochirurgie Vladimír Beneš si v seriálu dokonce zahrál. "Nemůžu říct, že bych hrál, to neumím, ale ztvárnil jsem tam sám sebe při práci. Je to vcelku zábava," zmínil se lékař, který se přátelí s režisérem Viktorem Polesným a díky němu se mohl před kameru postavit.

Skutečnost, že lékaři pracovali, zatímco štáb točil, ho nijak nerušila. "Mám rád věci, které člověka vytrhnou z normální rutiny, takže jsem to spíš přivítal." Také pro Polesného bylo zajímavé točit v reálném prostředí. "Občas jsme museli nečekaně vyklidit pole. V nemocnici je to mnohem napínavější, museli jsme se vtěsnat do provozu, ale pracovalo se nám dobře a zástupci nemocnice nám vyšli neobyčejně vstříc," řekl. V ateliéru na Kavčích horách, kam se štáb uchýlil nyní, je podle něj větší klid, ale také větší nuda.

V seriálu si zahrají stejné postavy jako v první a druhé řadě, například Josef Abrhám v roli ředitele nemocnice Arnošta Blažeje. "Natáčení každé řady vnímám pokaždé jinak. Jsou u nich jiní autoři, režiséři i nové postavy. Práce na té poslední jsou zatím příjemné. Snad pak diváci rozhodnou, jak to všechno dopadlo," řekl herec. Dodal, že nikdy předtím nepřemýšlel nad tím, zda by se mu zamlouvala role ředitele nemocnice v normálním životě.

Třetí řada titulu o 13 dílech se podle generálního ředitele ČT Jiřího Janečka začne vysílat koncem září 2008. Diváci se v ní setkají i s dalšími známými hrdiny, například doktorkou Čeňkovou v podání Elišky Balzerové, která ve třetí řadě povýší do funkce primářky. V hereckém týmu nechybí ani Viktor Preiss, Hana Maciuchová či Tomáš Töpfer. Nově si v Nemocnici zahrají Richard Krajčo a Vilma Cibulková.

Tvůrci tvrdí, že pokračování Nemocnice bude výrazně odlišné od zahraničních produkcí, jež zaplavují svými seriály obrazovky českých televizí, i od produkcí konkurenčních českých stanic. Původní seriál z lékařského prostředí vysílá od září 2005 i Nova, její Ordinace v růžové zahradě pokračuje už pátou řadou. První řadu vidělo v průměru 1,67 miliónu dospělých diváků, druhou pak 2,1 miliónu.

Parodie Gynekologie 2

Do seriálu z gynekologického prostředí se pak parodickou formou pustila i internetová televize Stream s projektem nazvaným Gynekologie 2, na níž se podílí mimo jiné i Petr Čtvrtníček, Robert Nebřenský či Jiří Lábus. Dosud nejsledovanějším původním českým seriálem je druhé pokračování Nemocnice na kraji města, které na přelomu let 2003 a 2004 podle údajů ČT sledovalo v průměru 3,267 miliónu dospělých diváků, tedy 38,6 procenta dospělých.

První Pojišťovna štěstí na Nově lákala ve druhém pololetí roku 2004 v průměru jen o 11 000 lidí méně. Druhá řada Pojišťovny štěstí, kterou Nova nabídla loni na podzim, našla 2,27 miliónu dospělých diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám