Hlavní obsah

Státní cenu za literaturu dostane Kundera

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní cenu za literaturu pro rok 2007 dostane spisovatel Milan Kundera, uvedl zdroj z Obce spisovatelů. Předávání cen, které se uskuteční 25. října, se však autor žijící léta ve Francii nezúčastní.

Článek

Milan Kundera je dnes jednoznačně nejslavnějším žijícím autorem českého původu. Narodil se v roce 1929 v Brně. Studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou nedokončil, a filmovou fakultu na AMU. Od sedmdesátých let žije ve Francii a nepíše česky.

Kundera začínal v 50. letech básněmi a napsal také divadelní hru Majitelé klíčů, ale jádrem jeho tvorby jsou hlavně povídky a romány. Ke špičce české prózy 20. století se řadí zejména povídky ze 60. let Směšné lásky a slavný román Žert.

V tomto svém nejproslulejším díle Kundera rozpracoval tezi, že naše činy nabývají opačného smyslu, než jaký jim připisujeme. Když student Ludvík v Žertu odešle kolegyni pohled s poznámkou zesměšňující marxismus, netuší, jakou bizarní smršť pohrom na sebe přivolá. Celé dějiny pak autorovi připadají jako jeden velký krutý žert.

Kundera sám napsal také scénář k filmu Žert. Ve snímku si zahráli Josef Somr, Luďek Munzar a Jana Dítětová.

Z pozdějších autorových prací vyniká Život je jinde, Nesnesitelná lehkost bytí, Nesmrtelnost či Pomalost. Ve Francii Kundera vydal také sbírku esejů Zrazené testamenty a Umění románu.

Kundera je znám tím, že nestojí o pozornost veřejnosti a do Česka jezdí jen soukromě. Chce, aby pozornost vzbuzovaly jeho knihy, nikoliv život. Své francouzské texty do češtiny téměř nepřekládá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám