Hlavní obsah

Hvězda Terezína: O chlapci z opery Brundibár

Právo, ČTK, míš

Celovečerní film Hvězda Terezína bude věnován památce Hanuše Josefa Treichlingera, představitele hlavní role v dětské opeře Brundibár, která měla v letech 1943 a 1944 celkem 55 repríz v terezínském ghettu. Dílo Hanse Krásy tam hrály židovské děti, které čekaly na transport do koncentračního tábora.

Článek

"Hanuš, přezdívaný Honza, pocházel z Plzně a 16. října 1944 byl deportován do Osvětimi, kde byl ihned usmrcen v plynové komoře. Bylo mu 15 let. Jeho příběh je pravdivý. Nikdy nebyl zpracován knižně či ve filmu," řekla Martina Štolbová ze společnosti Wunderbar Films, která pro tento snímek hledá koproducenty.

Do Prahy pozvala z Izraele Shmuela Jirziho Blocha, který je jediným Treichlingerovým žijícím příbuzným, a Elu Steinovou Weissbergerovou z USA, která tehdy v Brundibárovi hrála roli kočky.

Vznikne dokumentární film

Shmuel Jirzi Bloch se narodil v roce 1926 v Plzni, v roce 1949 emigroval do Izraele. Od února spolupracuje na rodícím se projektu o svém bratranci s filmovou společností Wunderbar Films, která sídlí v Praze a jejíž zakladatelky, Martina Štolbová (výkonná producentka dokumentu Matěje Mináče Síla lidskosti - Nicholas Winton) a Nancy Petscheková Kohnová z New Yorku, hodlají Honzův příběh zpracovat i v dokumentárním filmu.

Na výběru hudby chce spolupracovat i cembalistka Zuzana Růžičková, která byla za druhé světové války vězněna v nacistických koncentračních táborech.

Židovský skladatel Hans Krása (1899 až 1944) napsal Brundibára na libreto Adolfa Hoffmeistra na konci 30. let a v Terezíně partituru upravil pro menší orchestr. Komorní dílo proslulo jako hudební symbol holocaustu a ve světě je nejznámější operou pro děti.

Nacistickým terezínským táborem prošlo celkem 15 tisíc židovských dětí, zůstalo osm set, z vyhlazovacích transportů se vrátila jen stovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám