Hlavní obsah

Nejvlivnějším umělcem je Damien Hirst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebříček stovky nejvlivnějších osobností ve světě současného výtvarného umění, který každoročně sestavuje renomovaný britský měsíčník ArtReview, letos stejně jako loni vede francouzský miliardář François Pinault, majitel aukční síně Christie's. Nejvýše postaveným aktivním umělcem je v "silné stovce" Brit Damien Hirst - ten si od loňska polepšil a vyšplhal se z 11. na 6. místo.

Článek

Údaje zveřejnil časopis na svých internetových stránkách.

V čele pelotonu nejdůležitějších osobností výtvarného světa jsou také galerista Larry Gagosian, současný ředitel Tate Gallery v Londýně Nicholas Serota či Glenn D. Lowry, který vede Muzeum moderního umění v New Yorku.

K opakovanému prvenství Pinaulta vedlo prý podle odborníků například to, že zvítězil v souboji s Guggenheimovou nadací a získal možnost přetvořit renesanční budovu skladiště v italských Benátkách na novou galerii. "To dokazuje, že neusnul na vavřínech," podotkla Georgina Adamová, která letos předsedala porotě, jež žebříček sestavovala.

Prodal lebku osázenou diamanty

Damien Hirst, který vede pomyslnou skupinu aktivních tvůrců mezi "hybateli" moderního umění, před dvěma lety žebříček vedl. Letos na sebe upozornil prodejem své sochy lebky posázené diamanty - nejmenovaná investiční skupina ji koupila za astronomickou částku 100 miliónů dolarů (asi dvě miliardy korun). A proti loňsku se tak i díky této události Hirst posunul do první desítky.

Kromě Hirsta se v žebříčku objevili například i američtí umělci Jeff Koons na 13. místě nebo Bruce Nauman, který propadl z loňského 9. místa na letošní 52. příčku. Ve výběru se ale najdou i architekti - Američan Frank Gehry, který stojí i za projektem pražského Tančícího domu, uzavírá čtvrtou desítku; na 77. místě figuruje švýcarská architektonická dvojice Jacques Herzog a Pierre de Meuron.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám