Hlavní obsah

Architektům se Národní knihovna líbí, ale ne na Letné

– PRAHA

Rozruch kolem kontroverzní budovy Národní knihovny podle návrhu světoznámého architekta Jana Kaplického stále neutichá. Po spekulacích z posledních dní, kdy zastupitelé z ODS stavbu na Letné nechtějí, se v anketě k projektu vyjádřili i architekti. Ti knihovnu chválí, ale z jejího umístění už tak nadšení nejsou.

Článek

"Myslím, že se budova Národní knihovny v jakékoli podobě na Letnou nehodí," řekl architekt Martin Vokatý. Území je podle něho příliš cenné a exponované pro budovu, o níž si prý není jistý, zda kvůli moderním technologiím bude zastávat stejnou funkci jako v uplynulých sto letech. Nepřinese na Letnou dostatečný život, uvedl Vokatý, spoluautor haly Sazka v Libni. Kaplického návrh se ale mu líbí.

Podle architekta Vlada Miluniče, jenž je například spoluautorem Tančícího domu, je rozumné mít v Praze budovu od Kaplického. "Místo ale není vhodné," řekl Milunić. Je podle něho daleko od vysokoškolských fakult a špatně přístupné od metra. Panorama Hradčan by však budova nepoškodila, dodal Milunić.

Soutěž nebyla vhodně vypsaná na místo stavby

Že by Jan Kaplický měl mít stavbu v Praze, si myslí i architekt a pedagog pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové Jindřich Smetana. Podle něj ale byla nevhodně vypsaná soutěž na místo, kterému chyběla a dosud chybí urbanistická studie.

"V případě osobnosti typu Kaplického by nebylo od věci - a většina architektonické obce by to respektovala - kdyby mu to primátor zadal 'z ruky', stejně jako činili osvícení panovníci třeba v případě zakázky pro Petra Parléře," řekl Smetana. Soutěž je však podle dnes platných zákonů a vzhledem k očekávané výši nákladů nutná.

Dosud se počítá s tím, že nová Národní knihovna bude postavena do roku 2010 s náklady přes dvě miliardy korun. Ještě o rok dříve by měla být dokončena stavba Národní technické knihovny za 2,1 miliardy korun na Flemingově náměstí v Praze 6.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová knihovna pravděpodobně na Letné nebude

Slavný projekt nové budovy Národní knihovny má další problém. Zastupitelé ODS ho nechtějí na Letné, uvedly Lidové Noviny. Provokativní budova, zvaná také blob,...

Výběr článků

Načítám