Hlavní obsah

Hvězdou druhého večera Stimulu je Japonec Haino

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Legendární japonský undergroundový kytarista Keiji Haino bude hvězdou druhého večera festivalu jiné hudby Stimul, který se uskuteční v sobotu v divadle Archa. Kromě něj se představí ještě italské duo My Cat Is An Alien a kanadsko-rakouští Trapist.

Článek

Keiji Haino, jemuž vyšlo na sto alb, je legendou scény improvizovaného noise. Názorově vyšel z Artaudova divadla krutosti. Pod vlivem psychedelie konce šedesátých let se zaměřil na improvizace, jeho skladby však neplynuly, ale byly plné překvapivých zvratů a nepříjemných zvuků.

Od konce sedmdesátých let působil v kapele Fushitsusha, která často měnila obsazení. Hrál i v undergroundové kapele Varja a spolupracoval s předními protagonisty scény improvizovaného noise, s japonským freecoreovým duem Ruins, s kytaristy Fredem Frithem a Derekem Baileyem nebo s freejazzovým saxofonistou Peterem Brotzmanem i s americkým producentem a písničkářem Jimem O´Rourkem, jenž byl načas členem Sonic Youth. Při své práci hodně využíval přednatočených pásků a později i samplingu.

Italské duo My Cat Is An Alien tvoří dva kytaristé ovlivnění Sonic Youth, kteří jako zdroje zvuku využívají krok kytar i elektronických hraček.

V kanadskorakouských Trapist se sešli bubeník Martin Brandlmayr s kytaristou Martinem Siewertem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám