Hlavní obsah

Čestná cena evropského filmu pro Godarda a Ballhause

Novinky, Stanislav Dvořák

Francouzský režisér Jean-Luc Godard a německý kameraman Michael Ballhaus dostanou čestné ocenění za mimořádný přínos filmu. Evropské filmové ceny se budou udělovat 1. prosince v Berlíně. Z českých tvůrců pronikli do širších nominací na evropské ceny Jiří Menzel a Jan Svěrák.

Článek

Podle Evropské filmové akademie má Godard už přes padesát let velký vliv na evropskou kinematografii jako aktivní filmař, znalec i kritik. Godard začínal krátkými filmy už v padesátých letech. Velmi slavný je jeho první celovečerní hraný film z roku 1960 U konce s dechem s Jean-Paulem Belmondem. Oceňované jsou také snímky Alphaville, Prénom Carmen, Passion a řada dalších.

Hollywoodský kameraman německého původu Michael Ballhaus natočil více než osmdesát hraných filmů a spolupracoval s nejslavnějšími režiséry historie (např. Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Robert Redford). Třikrát byl nominován na Oscara.

Dvaasedmdesátiletý kameraman uvedl, že je cenou velmi potěšen a že přišla téměř současně s jeho rozhodnutím přesunout se z Ameriky zpět do Německa.

Zabodují Vratné lahve?

Do nominací na evropské filmové ceny se letos dostaly české filmy Obsluhoval jsem anglického krále Jiřího Menzela a Vratné lahve Jana Svěráka. Ve hře je také irský film s Once s Češkou Markétou Irglovou v hlavní roli.

Jde o příběh potulného muzikanta a východoevropské emigrantky. Získal si poměrně velkou pozornost v USA a dobře se prodává i soundtrack. U nás bude mít v říjnu premiéru. 

Užší nominace budou zveřejněny 3. listopadu na filmové přehlídce Festival de Cine Europeo ve španělské Seville. Českým snímkům se zatím v soutěži moc nevedlo, v minulosti se do užšího výběru dostal jen režisér Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám