Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu dostala Doris Lessingová

Novinky, DPA, BBC, Stanislav Dvořák

Britská spisovatelka Doris Lessingová získala letošní Nobelovu cenu za literaturu. Oznámila to ve čtvrtek Švédská královská akademie věd.

Článek

Spisovatelka Doris Lessingová se narodila jako Doris May Taylerová britským rodičům v dnešním Íránu 22. října 1919. V roce 1925 se rodina s vidinou zbohatnutí přestěhovala do Afriky na území dnešní Zimbabwe, sny o úspěšné farmě se ale nenaplnily.

Z dětství v Africe těží její románová prvotina Tráva zpívá. Její dospívání a příklon ke komunismu se zrcadlí v pentalogii Children of Violence. K jejím nejslavnějším dílům patří The Golden Notebook, Memoirs of a Survivor a The Summer Before the Dark. Česky vyšly Africké povídky, Mraveniště, Hra s tygrem či Muž a dvě ženy.

Její prózy zpracovávají témata autobiografická i sociální a politické zápasy. Psala i psychologické thrillery a nevyhnula se ani oblasti science fiction.

Kvůli románu The Golden Notebook bývá někdy považována za feministickou spisovatelku, ale ona sama se od feministického hnutí distancovala.

Jedenáctá oceněná žena

Doris Lessingová je teprve jedenáctou ženou, která obdržela tuto cenu, považovanou za nejvyšší možné vyznamenání pro spisovatele. Minulý rok získal Nobelovu cenu za literaturu turecký autor Orhan Pamuk a předloni Brit Harold Pinter.

Z českých spisovatelů získal Nobelovu cenu jediný - Jaroslav Seifert. Obdržel ji v roce 1984.

Akademie popsala Lessingovou jako autorku, která s ženskou zkušeností zkoumá rozdělenou civilizaci se skepticismem, zápalem a vizionářskou sílou. Spisovatelka byla třikrát nominována na Bookerovu cenu, ale nikdy nakonec nevyhrála.

Kromě finanční dotace 10 miliónů švédských korun (přes 30 miliónů Kč), která je s Nobelovou cenou spojena, obdrží Lessingová také zlatou medaili a pozvání k přednáškám ve stockholmské akademii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám