Hlavní obsah

Vince White vzpomíná na The Clash, v nichž hrál

Novinky,
PRAHA

Na legendární anglickou punkovou kapelu The Clash vzpomíná její kytarista Vince White. Ve středu v pražské kavárně The Globe četl ukázky ze své knihy The Last Days Of The Clash. Následující den jej čeká koncert v pražské Retro Music Hall, kde za doprovodu českoamerické skupiny Over My Dead Body zahraje i některé písně z repertoáru kapely.

Článek

Vince White nahradil v The Clash Micka Jonese, který odešel z kapely a s Donem Lettsem založil vlastní hip hopem ovlivněný soubor Big Audio Dynamite. Joe Strummer však chtěl pokračovat v punkovém pojetí, takže The Clash pokračovali s novým kytaristou.

Dobu konce slavného souboru připomíná Vince White, který Novinkám prozradil: "Už dlouho jsem měl nápad napsat knihu, vždy jsem to měl uložené někde v hlavě a zdálo se mi, že tohle bylo nejlepší téma, se kterým jsem mohl začít." Připustil rovněž, že zvolené téma může více zaujmout.

O čtvrtečním koncertu sdělil: "Nebude to jen o The Clash, nejsem The Clash, ale Vince White, i když hraju hodně punku. Zapadl jsem do této scény a souzním s myšlenkami punku, což je víc než jen hrát pár písní od The Clash. I když písně budou převažovat, dojde i na pár experimentálních věcí."

Jeho přístup k legendární kapele je dvojznačný. Sám považuje za největší punkovou kapelu Sex Pistols: "Bez Johnnyho Rottena by nebyl žádný punk ani The Clash. Všichni jsme tehdy hráli pub rock, i Joe Strummer."

Za zvláštní označil, že se do The Clash dostal v době, kdy už první punková vlna opadla: "Po rozpadu Sex Pistols v roce 1979 se můj zájem upíral k Joy Division a ke Killing Joke, takže to byl paradox, že jsem se vrátil k punku a začal hrát s The Clash."

První roky ale považuje za velmi přínosné, i když na poslední desce souboru Cut The Crap je podle něj jen jedna dobrá píseň, a to This Is England.

Reklama

Výběr článků

Načítám