Hlavní obsah

Nejdřív přeslazený, potom rozpuštěný

Právo, Věra Míšková

Alan Rickman, Sigourney Weaverová a Carrie-Anne Mossová jsou už na první pohled hlavními lákadly britsko-kanadského filmu Sněhový dort. Bohužel i na všechny další pohledy zůstanou lákadly takřka jedinými.

Článek

Scénář Angelly Pellové předkládá divákům k uvěření dort natolik naplněný náhodami, osudovými střetnutími, ušlechtilostí a životními moudry, že s tlustou cukrovou polevou na povrchu se stal takřka nestravitelným.

Zasmušilý muž jménem Alex Hughes (Alan Rickman) přilétá do kanadského státu Ontaria, ale dál do Winnipegu, na cestu dlouhou "jako z Londýna do Moskvy" se bůhví proč vydává autem. Do něj se mu navzdory jeho varování "právě jsem vyšel z vězení" vecpe hodně zvláštní, leč sympatická dívka, která však záhy vinou řidiče přijíždějícího kamiónu zahyne.

Pocit viny však zahltí především Alexe a pudí ho vydat se za dívčinou matkou. Cesta končí v Zapadákově u ženy jménem Linda (Sigourney Weaverová), která trpí autismem, takže na smrti dcery ji nejvíc zajímá, že neví, kdo v úterý vynese odpadky. No kdo - přece Alex, jehož viditelně pošramocená duše pak projde v konfrontaci s nemocnou ženou očistnou lázní. Ve chvíli prvního setkání Alexe s Lindou je totiž samozřejmě jasné, že záměrem tu byl nehollywoodský Rain Man v sukních.

Výsledkem však je jen sladkobolná romance, která se tváří jako cosi hlubokomyslného, ale ve skutečnosti jen vrství tolik pohříchu předvídatelných propletenců, až má člověk pocit, že scenáristka byla v učení u pejska a kočičky.

Hráli, ale pomoci nemohli

Jistotou filmu jsou opravdu jedině herci. Alan Rickman, který špatně hrát neumí, což je u mnoha dialogů a promluv, jež musí ve Sněhovém dortu pronášet, obzvlášť obdivuhodné. Sigourney Weaverová, která nepochybně autismus cvičila se srovnatelným nasazením jako kdysi Dustin Hoffman (jenže ten příběh je tak hloupý, že to není moc platné). A Carrie-Anne Mossová, která vystihla postavu ženy z maloměsta, jež má ráda sex, a je proto vystavena všemu, co to na maloměstě obnáší, docela přesvědčivě.

Všichni tři se zkrátka snažili ze všech sil pomoci režisérovi v jeho nelehkém údělu dobře natočit chatrný scénář. To je sice úloha, která v zásadě nemá řešení, ale přesto to tak alespoň chvílemi a napohled vypadá. Vedle hereckých výkonů je tu totiž ještě kouzlo zasněžené kanadské krajiny a působivě vystižená atmosféra maloměsta.

Sněhový dort VB/Kanada, 2006 Režie: Marc Evans, hrají: Alan Rickman, Sigourney Weaverová, Carrie-Anne Mossová, David Fox

Reklama

Výběr článků

Načítám