Hlavní obsah

Film Crash Road Kryštofa Hanzlíka oceněn v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový český film Crash Road režiséra Kryštofa Hanzlíka, který se v kinech objeví 22. listopadu, obdržel první festivalové ocenění. Pavla Havelková z distribuční společnosti Warner Bros řekla, že snímek s Agátou Hanychovou v hlavní roli byl uveden v soutěži 12. ročníku mezinárodní přehlídky filmů pro děti a mládež v saském městě Chemnitz a získal ve své kategorii zvláštní cenu.

Článek

"Stalo se tak v konkurenci filmů ze dvaatřiceti zemí," uvedla Havelková. Porota složená z mladých diváků nad 14 let ocenila podle ní především zpracování tématu, které oslovuje dnešní mladou generaci. Film Crash Road bude možno zhlédnout v předpremiéře během Palace Film Festivalu v Praze a Brně 3. a 10. listopadu.

"Nevěřím v osud, který člověka ovládá, ať udělá cokoli, věřím však v osud, který ho ovládne, když nedělá nic," jsou slova Gilberta Keitha Chestertona, která si Hanzlík vybral za motto svého snímku. Odehrává se v reálném a současném prostředí. I když hrdinka prochází nestandardními situacemi, chce film mluvit s nadsázkou i o vážných věcech.

Film o neposlušné holce

Hrdinkou příběhu je osmnáctiletá dívka po maturitě, která má odmalička pocit, že osud je proti ní. Pod tlakem okolností odchází z Prahy a vydává se hledat "dobré lidi". Bezstarostná letní atmosféra kontrastuje s drsnými situacemi, do kterých se občas dostává. "Role je mi velmi blízká. Vidím se tam v mnoha scénách. Je to o neposlušné holce - a taková občas jsem," řekla Hanychová, když v září 2005 s nervozitou zvládla svou první filmovou zkoušku na hlavní roli.

Přiznala, že jí postava osmnáctileté Veroniky sedí a že se v ní zhlédla. Podle Hanzlíka nehrála mediální popularita Agáty jako třetí nejkrásnější dívky v soutěži Miss ČR při castingu žádnou roli. "Tento film stojí a padá na Agátě. Je to jediná postava, která jde celým filmem. Všichni ostatní se jí staví do cesty na delší nebo kratší dobu," uvedl režisér, podle něhož by na roli devatenáctileté hrdinky těžko hledal hotovou a vyzrálou herečku.

V polovině 90. let Hanzlík debutoval snímkem Poslední přesun, v němž hráli například Jiří Bartoška a Ladislav Mrkvička. Jeho další film Do nebíčka byl oceněn v Soulu. V roce 2002 uvedla Česká televize Hanzlíkovu komedii o úniku z manželské rutiny Věrní abonenti s Karlem Rodenem, Ilonou Svobodovou, Andreou Černou a Kristýnou Frejovou. Rok předtím se v kinech promítala Hanzlíkova filmová pohádka Královský slib. 

Reklama

Výběr článků

Načítám