Hlavní obsah

Filmový festival v Písku je otevřen nejen studentům

– PÍSEK
Právo, Kateřina Farná

Tři dny bude patřit jihočeský Písek filmovým fanouškům. Od čtvrtka do soboty se koná sedmý ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2007. Ten pořádá místní Soukromá vyšší odborná škola filmová. A na programu nejsou jen studentské filmy. Přehlídku zahájí drsná komedie z Norska Kurz negativního umění, která měla obrovský úspěch na letošním karlovarském festivalu. Získala tam cenu za nejlepší režii.

Článek

"K vidění bude také Gympl režiséra Tomáše Vorla a podle mě nejlepší český film za poslední dobu ...a bude hůř Petra Nikolaeva," řekl Právu za studentské pořadatele Jakub Jíra. Vedle devíti cen se bude udělovat hlavní Cena Václava Kršky spojená s 50 tisíci korun.

"Do soutěže se přihlásilo na 150 snímků ze 14 zemí. Do finále se z nich dostalo přes třicet. Letos je soutěž kvalitnější a vyrovnanější než minulý rok. Převažují hrané filmy, následované animovanými. Dokumentů je ale tentokrát méně," dodal Jíra. Nejvíce je zastoupena domácí scéna, dále Německo, Argentina, Švédsko a USA.

"Koncepce festivalu se odvíjí od znělky, od festivalových běžců. Ti nás napadli, protože film je běh za nějakým cílem," přibližuje festival student produkce. V mezinárodní porotě zasednou světově uznávaný scenárista a režisér Ivan Passer, režisér Jakub Kohák, polský režisér Tomasz Pobók-Malinowski a český distributor Jan Jíra. Z hostů by měl dorazit filmový producent Norbert Auerbach, patron školy Miroslav Ondříček, účast přislíbili Milan Šteindler, Zdeněk Troška a Jiří Menzel. Jeden z workshopů povede Tomáš Baldýnský.

Akreditace stojí na celou dobu 100 Kč. Hlavní program se bude odehrávat v kině Portyč, promítat se bude i v pojízdném kinematografu a pro děti je připraven pohádkový stan. Doprovodný a hudební program bude probíhat v Divadle Podčarou. Více informací na www.filmovka.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám