Hlavní obsah

Filmy promítané v rámci Karnevalu rozmanitosti

Festival Karneval rozmanitosti, který v rámci Evropského roku příležitostí pro všechny od 9. října pořádá v třinácti českých místech organizace Člověk v tísni, nabízí mimo jiné sedmnáct filmových dokumentů, které upozorňují na různé druhy diskriminace moderní společnosti. Přinášíme stručný přehled titulů podle druhu diskriminace.

Článek

Diskriminace na základě pohlaví/genderu:

Potížistky (Věra Chytilová, ČR, 2006)

Provokativní snímek představuje členky nově založené strany Rovnost šancí z celé České republiky, jejichž cílem je zvýšit počet žen v české politice.

Každé správné manželství začíná slzami (Simon Chambers, VB, 2006)

Film nastiňuje problematiku života mladých žen na ose Východ - Západ. Zatímco se adaptují na kulturní prostředí Západu, které ženám nabízí svobodu při volbě partnera, tradice jejich vlastní kultury žádá něco, co už zkrátka nedokážou odevzdaně přijmout.

To všechno z lásky (Tomáš Kudrna, ČR, 2004)

Film představuje příběhy tří žen, které se staly oběťmi domácího násilí. Jejich vyprávění o ponižování a týrání, z něhož se po dlouhou dobu nedokázaly vymanit, jsou si v mnoha ohledech podobná.

Diskriminace na základě sexuální orientace:

Paper Dolls (Tomer Heymann, Izrael, Švýcarsko, 2005)

Přes den se starají o staré, nemocné lidi, především ortodoxní židy, jednu noc v týdnu vystupují se svou show v telavivských nočních barech. Skupina Paper Dolls je složená z filipínských transsexuálů, s nimiž režisér Tomer Heymann vede velmi osobní rozhovory.

Dvě matky a otec (Miranda Wills, Austrálie, 2006)

Fiona a Kellie spolu žijí několik let a touží po dítěti. Stejnou touhu má také gay Darren, Fionin kolega. Sepíší tedy smlouvu o společném rodičovství a provedou podomácku umělé oplodnění. Idyla netrvá dlouho, čím víc se blíží porod, tím více má Darren pocit, že ho chtějí obě přítelkyně z výchovy dítěte vyšachovat.

Netolerance - Ivan (Marko Popović, Srbsko a Černá Hora, 2002)

Dvacetiletý student Ivan Jokič z Bělehradu se navzdory strachu z dalšího bití a napadání nehodlá vzdát práva na otevřené projevy své homosexuální identity.

Diskriminace na základě věku:

Hugo a Róza (Bengt Jägerskog, Švédsko, 2002)

Hugovi táhne na stovku a jeho sestře Róze je devadesát šest let. V malém červeném domku na švédském venkově žijí stejně jako před sto lety. Nakonec se oba po Hugových zdravotních komplikacích ocitají v domově důchodců. Ani zde však neztrácejí obdivuhodný životní optimismus.

Teď jsem volná (Gadi Kviatek, Izrael, 2006)

Protagonistky snímku již ve svém věku od života mnoho nečekaly. Kdyby jim někdo řekl, že za rok budou stát na divadelním jevišti a sklízet nadšené ovace publika, byly by se mu srdečně vysmály.

Diskriminace na základě tělesného nebo mentálního postižení:

Risto a Minna (Mikko Keinonen, Finsko, 2006)

Risto je od pasu dolů ochrnutý a od malička upoutaný na invalidní vozík. Minna měří jen o něco málo přes metr. Společně tvoří šťastný manželský pár. Zatímco Minna se stará o domácnost, Risto si buduje taneční kariéru. Čím víc slaví úspěchů, tím víc se vzdaluje od Minny.

Jak motýl (Ewa Pieta, Polsko, 2004)

Přemek do svých šesti let věřil, že je stejný jako ostatní a že jeho matka rozumí skřekům, které on sám považuje za odpovědi. Postupně ale zjistil, že nikdo netuší, že je duševně zcela v pořádku. Až po mnoha letech v ústavu objevila terapeutka Bliss signály, které k ní Přemek vysílal, a naučila ho speciální obrázkový jazyk.

Sářin svět (Ingela Lekfalk, Švédsko, 2006)

Mentálně postižená Sára ve svých třiceti letech objevuje svět, který je pro její vrstevnice už dávno samozřejmostí. Trochu ji to děsí, ale zároveň láká.

Diskriminace na základě rasy a etnického původu:

Černobílá škola v Little Rock (Brent a Craig Renaudovi, USA 2007)

Roku 1957 přicházejí studovat na střední školu první černí studenti. O padesát let později se různé etnické skupiny ve škole potkávají běžně, rovný přístup ke vzdělání se však liší od přístupu jedinců.

Soňa a její rodina (Daniela Rusnoková, Slovensko, 2006)

Slovenský  dokument sleduje ukazuje život rodiny žijící v romské osadě Rudňany během dvou let. Prozrazuje intimní  život Soni, matky čtrnácti dětí a milující manželky, která se snaží žít lepším způsobem.

Big Mike (Hakan Berthas, Hanna Heilborn, Švédsko, 2004)

Mike se kvůli nízkému věku své matky ocitl v kojeneckém ústavu v Austrálii. Odtamtud ho adoptoval švédský pár. Jeho biologická matka se mu po několika letech ozve z rodné Austrálie. Chlapec se rozhoduje, zda půjde s ní a zapomene na svůj dosavadní život.

Diskriminace na základě náboženství/víry:

Děti islámu (Bo Harringer, Švédsko, 2006)

Setkání šesti mladých lidí z různých arabských zemí, kteří vyznávají jiná náboženská pravidla.

Ďáblovo hřiště (Lucy Walker, USA, 2001)

Portrét čtyř mladých lidí, kteří žijí v moderním civilizovaném světě USA. Teenageři hledají své místo v tomto světě a rozhodují se, jestli nadále budou žít životem plných večírků, nebo jako amiši, kteří nepoužívají motorová vozidla a domů jim nevede elektřina.

Most přes Wadi (Barak a Tomer Heymannovi, Izrael, 2006)

Židé a Arabové žijící v izraelském kraji Wadi se po několika desítkách letech násilných konfliktů rozhodnou založit dvojjazyčnou smíšenou školu. Kvůli rozdílným náboženským svátkům se rodiče a učitelé musí rozhodnout, co se děti budou učit.

Reklama

Související témata:

Související články

Karneval rozmanitosti upozorní na diskriminace

Už jste na sobě pocítili nějakou formu diskriminace? Nedostali jste při hledání uplatnění rovnou šanci kvůli pohlaví, etnickému původu, víře, věku, zdravotnímu...

Karneval rozmanitosti proti diskriminaci

Evropská komise vyhlásila rok 2007 jako Evropský rok rovných příležitostí pro všechny. Organizace Člověk v tísni v jeho rámci uspořádala festival Karneval...

Výběr článků

Načítám