Hlavní obsah

Národní technická knihovna se otevře v roce 2009

– PRAHA

Národní technická knihovna by se podle současných plánů měla otevřít na podzim roku 2009. Na Flemingově náměstí v Praze 6 bude stát největší současná knihovna v Praze od roku 1927. Náklady na stavbu by se měly vyšplhat na 2,1 miliardy korun.

Článek

Ředitel Státní technické knihovny Martin Svoboda řekl, že věří, že zvýšené náklady pokryje ministerstvo školství. Spíše než finance je ale podle něj problémem nedořešený vztah institucí, které mají v budově sídlit. Původně se počítalo se založením veřejné výzkumné společnosti, to však nový zákon upravující tento druh společností nedovoluje.

Milión publikací

V úvahu tak připadá i řešení, kdy by mezi sebou všechny subjekty podílející se na provozu knihovny uzavřely smlouvy. Na tomto nedořešeném problému se pravděpodobně podepisuje nejistá situace na ministerstvu v posledním roce.

NTK se s více než jedním miliónem svazků stane nejobsáhlejším pramenem technické literatury v České republice.

:. Vizualizace Národní technické knihovny, kterou navrhl ateliér Projektil Architekti. Foto: stk.cz

Do budovy přestěhují své knihovní fondy technické vysoké školy a část knih přijde z Klementina, odkud se vystěhuje Státní technická knihovna. Své místo najde v budově okrouhlého tvaru i městská knihovna šestého pražského obvodu.

Jedním z cílů stavby knihovny je také transformace Státní technické knihovny zpět k vysokým školám - od roku 1991 je tato instituce zřizovaná ministerstvem školství.

Šest pater a 400 počítačů

Budova bude mít šest nadzemních podlaží, která budou určena pro veřejné prostory knihovny a její administrativní zázemí, a tři podzemní podlaží s parkovištěm a depozitářem knih. Nadzemní patra budou až po střechu budovy prostoupena ústředním atriem.

:. Pohled do atria knihovny. Foto: stk.cz

Knihovna nabídne téměř 1300 čtenářských míst ve více než 50 učebnách a studovnách. K dispozici zde bude 400 osobních počítačů s připojením na internet a v celé budově bude i funkční bezdrátové připojení.

Autorem architektonického návrhu knihovny je ateliér Projektil Architekti.

Mezi přední knihovnické objekty bude patřit i budova Národní knihovny za dvě a půl miliardy podle návrhu architekta Jana Kaplického. Do konce roku 2010 by měla vstavba vyrůst na Letné.

Reklama

Související témata:

Související články

Novou knihovnu na Letné postaví Jan Kaplický

Vítězem architektonické soutěže na projekt nové budovy Národní knihovny na Letné v Praze je ateliér Future Systems z Velké Británie architekta českého původu...

Výběr článků

Načítám