Hlavní obsah

Cimrmani oslavili čtyřicetiny představením a filmem

Právo, Jan Rychetský
PRAHA

V populárním Divadle Járy Cimrmana ve čtvrtek odehráli jedenáctitisící představení nazvané 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry. Tímto průřezem všemi svými inscenacemi oslavili herci kulaté jubileum. Poté byl promítnut filmový dokument Vojty Kotka o expedici na Altaj, který mapuje život "největšího z Čechů" v této malé ruské republice.

Článek

"Na začátku nikdo nebyl takovým prorokem, aby tušil, že se amatérské divadlo složené z mužů bez hereckého školení dožije čtyřiceti let před vyprodaným jevištěm. Je to zázrak a my jsme za něj vděčni. Přejeme si, aby všechna naše představení měla jiskru a abychom nezklamali diváka," řekl Právu jeden ze zakladatelů cimrmanovské tradice Zdeněk Svěrák.

:. Představení Afrika. Foto: Archív Práva

"Největším zadostiučiněním je, když tady v ulici vidím jednou měsíčně v úterý frontu zájemců o lístky, která se táhne až za roh," doplnil.

Nervozita kolem filmu z altajské výpravy

Právě Svěrák tlumočil aktuální radost členů nedávné Expedice Altaj - Cimrman na Sibiř. Federace ruského alpinismu, totiž výstup expedice na altajskou třítisícovku uznala a pojmenovala ji po Járovi Cimrmanovi jako vrchol česko - altajské družby.

:. Představení Vražda v salónním coupé. Foto: Archív Práva

Herec Vojta Kotek byl v tu chvíli dost nervózní. "Filmový materiál z Altaje jsme zpracovávali měsíc. Do poslední chvíle jsme ho pilovali a teprve předevčírem vzešla konečná verze. Ne, že bychom to podcenili, ale chtěli jsme vše mít perfektní. Doufám, že to divákům sedne. Snažili jsme se cimrmanovský styl posunout do dnešní doby a dát mu moderní podobu," vysvětlil Kotek.

Dokument o tom, jak Cimrman na Altaji vyrobil z jeleního paroží omlazovací přípravek a jako náctiletý chlapec odtamtud zmizel, končí plánovaným vybitím baterie v kameře. Vzbudil potlesk v sálu.

:. Představení Cimrman v říši hudby. Foto: Archív Práva

Reklama

Související témata:

Související články

Cimrmanologická expedice pokořila horu v Altaji

Expedice českých cimrmanologů v pátek pokořila vyhlédnutou horu v ruském pohoří Altaj. Cesta, uskutečněná s cílem pojmenovat horu po fiktivním českém géniovi...

Cimrmanovci to na Altaji neměli snadné

Příznivci Járy Cimrmana se už vrátili z ruského dobrodružství. Vylezli na horu měřící 3612 metrů v masivu nejvyšší sibiřské hory Bělucha, kde vyvěsili státní...

Výběr článků

Načítám