Hlavní obsah

Cimrmani slaví 40. výročí

Novinky, Stanislav Dvořák

Už čtyřicet let dělají svérázný humor a čtyřicet let jsou v oboru nejlepší. Divadlo Járy Cimrmana slaví ve čtvrtek své 40. výročí speciálním představením a následnou veselicí s kapelou.

Článek

"My oslavíme 40 let dvěma představeními. Jedno bude odpoledne pro novináře a pak jedno pro hosty, kteří jsou s divadlem spřízněni. Divadlo má totiž kapacitu jen 240 míst. Obě představení natočí Česká televize a koncem měsíce z toho udělají asi padesátiminutový sestřih," řekl Novinkám Zdeněk Svěrák.

"Představení Ze hry do hry, jak název napovídá, klouzavě přechází od naši první hry až k poslední. Je to pospojováno, tu vtipně, tu málo vtipně, a uprostřed bude vzpomínání autorů, tedy Smoljaka a mě, na těch čtyřicet let," dodal.

Kromě toho bude promítán film o expedici do Altaje od Vojty Kotka a absolventi expedice dostanou čestné diplomy. "A po představení se budeme veselit. Zahraje nám k tomu skupina Náhodička," uzavírá Svěrák.

Cimrman zlidověl

Fenomén Járy Cimrmana lze jen těžko s něčím srovnat. Vždyť byl málem zvolen i největším Čechem a téměř každý člověk od devíti do devadesáti let u nás slyší na hlášky jako "ze všeho nejhorší jsou trpaslíci" nebo "práce v kůlně a na podzimku se často podceňuje".

Divadlo Járy Cimrmana vzniklo v Praze v roce 1967 a první vystoupení (šlo o hru Akt) mělo 4. října. Později v dobách tzv. normalizace cimrmani často bojovali s cenzory a stěhovali se z místa na místo.

Jejich hry ale zlidověly a protože není lehké se do neustále vyprodaného divadla dostat, fandové se je naučili poslouchat i z kazet, CD nebo mp3. Komplet her vydal nedávno na CD Supraphon, ale dějiny divadla ještě nejsou uzavřeny. Patnáctá hra je na cestě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám