Hlavní obsah

Prosté rockové písničkářství

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruce Springsteen se po čase vrátil ke spolupráci s E-Street Bandem a natočil desku Magic plnou úplně obyčejných rockových písniček. Po loňské odbočce k irskému folku a spirituálům na albu Seeger Sessions tu máme zase něco pro stadióny.

Článek

První otázka, která napadne posluchače alba Magic, bude pravděpodobně tato: Proč zní úvodní singl Radio Nowhere jako Pearl Jam? Odpověď je prostá. Producentem alba byl Brendan O'Brian (spolupracoval s Pearl Jam či Black Crowes) a desce chtěl dodat současný "progresivní" zvuk.

Ve skutečnosti je Magic naprosto neprogresivní, a právě proto se starým Springsteenovým fanouškům pravděpodobně bude líbit. Americká ikona se tentokrát vrátila k tomu nejprostšímu rockovému písničkářství.

Písně mají jednoduchou melodii, jasný tah na refrén a poté často přichází předvídané sólo na saxofón. Tahle formulka je už po letech poněkud vypotřebovaná a Springsteen to možná tuší, tak alespoň střídá balady s vypalovačkami. Zbraní proti monotónnosti jsou také solidní sólíčka na klávesy.

Sprinsteenova nekomplikovanost je jeho největší silou a zároveň slabinou. Jedno je ale jisté - na stadiónech se tyhle písničky budou fanouškům skvěle zpívat. K tomu je přece springsteenovský pop-country-rock určen.

Bruce Springsteen: Magic, Sony MBG 2007

Reklama

Výběr článků

Načítám