Hlavní obsah

Radiohead si album vydají sami, lidé ho mohou mít zadarmo

Novinky, rei

Britská rocková kapela Radiohead oznámila, že se sama postará o vydání nového alba a ponechá na posluchačích, aby si sami pro sebe stanovili cenu za jeho stažení z internetu. Lidé se tak mohou rozhodnout, že nezaplatí nic kromě možného malého bankovního poplatku. Album In Rainbows bude na síti dostupné od příštího týdne.

Článek

Fanoušci kapely se dočkají nového studiového alba po čtyřech letech. Skupině nedávno vypršela smlouva s hudební společností Parlophone a dlouho se spekulovalo o jejím nástupci. Média jeden čas hovořila o labelu Hear Music americké kávovarnické společnosti Starbucks, jíž se jako první upsal Paul McCartney.

Radiohead nakonec v pondělí překvapili oznámením, že In Rainbows vydají sami přes internet. Kapela album nabízí v dvojí podobě. Deset nových písní si mohou posluchači buď elektronicky stáhnout, anebo si je objednat ve speciálním Discoboxu, který bude vedle klasického vydání na CD a dvou vinylech obsahovat další disk s bonusovými písněmi, fotografiemi a grafikami.

Zatímco Discobox bude stát 40 liber (zhruba 1600 Kč) a zájemci si na jeho rozvoz počkají do 3. prosince, k pouhému stažení budou písně z In Rainbows k dispozici od 10. října. K ceně za stažení se na internetových stránkách Radiohead pouze píše: "Je to na vás. No opravdu, je to na vás".

Hudební průmyslníci bez profitu

Mluvčí kapely řekl, že jedním z důvodů, proč se parta z Oxfordu rozhodla obejít se bez vydavatele a prostředníků prodeje, je snaha dostat album k posluchačům dříve než za obvyklé tři až šest měsíců.

Vydat desku bez pomoci hudební firmy se rozhodla již řada muzikantů zvučného jména. Prince například dal své poslední album k dispozici listu Mail on Sunday. Skupina The Charlatans zase plánuje nabídnout svůj příští singl ke stažení z webových stránek jedné rozhlasové stanice. V Česku své album zdarma na internetu zpřístupnil Jaromír Nohavica.

Reklama

Související témata:

Související články

Vypalte si moje nové album, vyzývá Nohavica

Nové album folkového barda Jarka Nohavici vzniká postupně na jeho pražském turné. Na každém z jedenácti koncertů se nahrají dvě písničky a ty si pak můžete...

Výběr článků

Načítám