Hlavní obsah

Zelenkův film Karamazovi půjde do kin v dubnu

Režisér a scenárista Petr Zelenka dotočil film Karamazovi, který vznikl na motivy románu Fjodora M. Dostojevského. Scénář napsal podle dramatizace Evalda Schorma. Tou bylo inspirováno i pražské Dejvické divadlo, kde jsou Bratři Karamazovi uváděni sedmým rokem v režii Lukáše Hlavici. Hlavní roli ztvárnil na pódiu i ve filmu Ivan Trojan. Podle mluvčí filmového štábu Alice Aronové se premiéra chystá na duben příštího roku.

Článek

"Prvním impulzem byla snaha zaznamenat inscenaci. Vážím si jejich televizních záznamů, ale jsou často jen neúplným svědectvím. Proto jsem se rozhodl vytvořit kolem divadelních Karamazových ještě jinou realitu, jiný příběh, jehož součástí budou i diváci," uvedl Zelenka.

Příběh se odehrává v současném Krakově, kam přijíždí skupina herců v čele s režisérem Romanem Luknárem, aby na festivalu v netradičním prostoru oceláren uvedla Dostojevského Bratry Karamazovy. Hra, jejímž základem je vyšetřování otcovraždy, vypráví příběh prostopášníka a cynika (Ivan Trojan) a jeho čtyř synů: živelného Dimitrije (David Novotný), intelektuála Ivana (Igor Chmela), pokorného Aljoši (Martin Myšička) a nevlastního Smerďakova (Radek Holub).

Do případu jsou zapleteny i dvě ženy - vášnivá Grušenka (Lenka Krobotová) a ctnostná Kateřina (Michaela Badinková). Na pozadí divadelní zkoušky budou filmoví diváci sledovat osudy souboru, komické příběhy herců i režiséra. Do děje zasahuje také osobní tragédie jednoho z diváků, který poprosí herce, aby zahráli jenom pro něj. Podle Zelenky jsou Karamazovi dramatem o morálce, povaze člověka, lidském svědomí, vině, trestu a odpuštění.

Natáčel 20 dnů

Film není jen psychologickou sondou do zpustošené ruské duše. Reflektuje aktuální téma odpovědnosti člověka. Zajímá ho motiv odpovědnosti intelektuála za myšlenky, které hlásá, a to ve společnosti, která ztratila víru v boha a s tím základní morální instinkty.

Režisér snímek natočil za pouhých 20 dnů, což je jeho osobní rekord. Většina scén vznikla v Hrádku u Rokycan, funkční továrně na výrobu oceli. Filmaři přes den využívali hlavní halu, kde postavili pódium, čímž setřeli rozdíl mezi divadelní fikcí a skutečným životem. "Příběhy obyčejného šílenství byl film z letištního skladiště. Karamazovi jsou filmem z oceláren," podotkl Zelenka.

Kameramanem byl Alexander Šurkala, který má na kontě snímky Šeptej či Indián a sestřička. Až na malé výjimky respektoval režisér obsazení jako na jevišti. Do role Kateřiny obsadil Badinkovou, do role Lízy Lucii Žáčkovou a přidal roli Sněgirova v podání Jana Kolaříka z brněnského Divadla Husa na provázku.

Mezinárodní projekt

Karamazovi jsou mezinárodním projektem. Producentem je Čestmír Kopecký, který spolupracoval se Zelenkou už poněkolikáté (byl producentem Mňágy - Happy End a Knoflíkářů, jako koproducent je podepsán pod Rokem ďábla). Za polskou stranu byla koproducentkou Karolina Ochabová. Ve štábu se na natáčení sešlo 60 procent Čechů, zbytek tvořili Poláci. V Zelenkově snímku prý nebude chybět jeho typický humor, nadsázka a mystifikace. Premiéra bude 24. dubna 2008.

Režisér vzkázal, co mohou diváci očekávat - emotivní, napínavý a silný film s nejlepšími herci. "Jsou to silná slova, ale mohu si je dovolit, protože zde nejsem výhradním autorem scénáře, a nechválím tedy práci svoji, ale druhých. Jsem pouze adaptátorem geniální předlohy a pokračovatelem toho, co na jevišti tak skvěle zrežíroval Lukáš Hlavica. Můj příspěvek spočívá snad jen v tom, že jsem rozpoznal potenciál textu a inscenace a přesvědčil pár desítek lidí, aby tomu věnovali svůj čas a energii," dodal autor Knoflíkářů, Roku ďábla a Příběhů obyčejného šílenství. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám