Hlavní obsah

Havlovi Spiklenci šťastně zahájili projekt Ústně více

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Scénické čtení hry Václava Havla Spiklenci zahájilo minulý čtvrtek v pražské Městské knihovně projekt nazvaný Ústně více, který do května příštího roku v šesti večerech připomene tvorbu tohoto spisovatele, dramatika a politika od 50. let až po současnost. Projekt připravila Knihovna Václava Havla ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

Foto: ČTK

Manželé Havlovi

Článek

Velký sál Městské knihovny byl dlouho dopředu beznadějně vyprodaný a snad jediné místo nezůstalo volné. V úvodu večera vystoupil Václav Havel, který připomněl, že právě v sále Městské knihovny probíhala první čtení jeho her, a také uvedl okolnosti vzniku Spiklenců.

"Hru jsem napsal začátkem 70. let, neměl jsem ji moc rád a do jisté míry i vyřadil ze svého díla. Stále jsem ji přepisoval a časem se začala podobat pečenému kuřátku, přesušenému v troubě," svěřil se dramatik divákům. Světová premiéra Spiklenců se uskutečnila v roce 1974 v Baden-Badenu, pro české publikum ji poprvé uvedlo Divadlo na tahu režiséra Andreje Kroba až v roce 1992. V letošní sezóně ji chce nastudovat Městské divadlo v Chebu.

Vašut, Bartoška a další

Režisér Tomáš Töpfer připravil scénické čtení s třinácti herci usazenými na jevišti do půlkruhu na židlích. Sám se ujal čtení scénických poznámek a drobných rolí. Stěžejní postavy absurdní komedie o záchraně demokracie v nejmenované latinskoamerické zemi vytvořili Eliška Balzerová, Marek Vašut, Jiří Bartoška, Dagmar Havlová, Petr Rychlý a Daniel Rous. Své postavy četli s neskrývaným potěšením, která s nimi sdílelo i publikum.

Pouhé scénické čtení s jemným náznakem herecké akce umožnilo divákům i hercům plné soustředění na kvality textu, který je vystavěn s téměř hudebně variační technikou návratu a obměňování jednotlivých replik a motivů. Jazyková vytříbenost a hravost Spiklenců vystupovaly v tomto provedení výrazně do popředí, což neznamená, že by si diváci nevychutnali i nabízející se analogie s někdejší i aktuální politickou situací.

Byl to opravdu vydařený večer, který velice šťastně uvedl celý cyklus. Jeho příští pokračování se odehraje v Městské knihovně ve středu 24. října a bude věnováno rané tvorbě Václava Havla a jeho přátel, a to pod titulem Šestatřicátníci a autoři jim blízcí. Cyklus by mělo v květnu zakončit čtení z nejnovější Havlovy hry Odcházení. Vstupenky si mohou zájemci koupit v Městské knihovně nebo si je rezervovat na internetové adrese www.mlp.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám