Hlavní obsah

Skotská zpěvačka KT Tunstall dává radost z kumštu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Chtěla jsem být odvážnější, chtěla jsem posunout hranice své hudby. Nemohla jsem připustit, aby mě úspěch předešlé desky zastavil," řekla o své druhé nahrávce Drastic Fantastic skotská písničkářka KT Tunstall.

Článek

A tak se pokusila rozvinout nádherné kompozice z debutové kolekce Eye To The Telescope (2004), čímž si nabrala na bedra úkol nesmírně těžký. Má v sobě totiž ten druh talentu, který jí nepovolí vypustit do světa skladbu vyloženě hloupou. Onen talent má ale své hranice, za které se mladá Skotka zatím není schopna dostat.

Musela tedy pracovat především s náladou písniček, aranžemi a stylovým fúzováním. Proto se v písni Someday Soon objevují jazzové propriety a ve skladbě I Don't Want You Now zase čisté popové prvky. Ty se ovšem proplétají albem jako pověstná červená nit, s folkovým myšlením zpěvačky se libozvučně pojí.

Nuda nehrozí

KT Tunstall je velice energická diva. V každé skladbě působí přirozeně, a tak pokud něco na tomto albu nehrozí, pak rozhodně nuda. KT Tunstall ráda pouští hlas do poloh, v nichž rockově drnčí, umí ho ale zklidnit a polaskat se s ním, jako ve vyrovnané countryové náladě skladby Hopeless.

Ať už se stylizuje do kterékoli uvedené pozice, vyhlíží velice přirozeně. Nahrála velmi lehké, poslouchatelné album, které nepřináší tušenou revoluci v ženském zpívání, naopak dává obrovskou hrst profesní radosti. Co také čekat od zpěvačky, jejímž vzorem je slovutná Ella Fitzgeraldová a nejraději má alba Davida Bowieho. Spojte ty dva v celek, abyste získali lehkost, nadhled a kumšt.

KT Tunstall: Drastic Fantastic

EMI, 39:24

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám