Hlavní obsah

Arnošt Lustig napsal novou prózu o době "po Osvětimi"

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sérii antologií starších povídek, které Arnošt Lustig přepracovává a připojí k nim jednu dvě dosud nevydané, vydal zcela novou novelu pojmenovanou Nemáme na vybranou. Už název připomíná, že jde o jemu dobře známou situaci v první arabsko-izraelské válce v letech 1948-1949.

Článek

Není složité vidět v Danym Polnauerovi, dopisovateli českých novin, předobraz samotného autora. Stejně jako v postavách izraelských letců jeho přátele z Prahy, zvláště Johnyho Cohena, který dělá Danymu parťáka. Nebo z Terezína či Osvětimi, jak si po jednotlivých větách říkají lidé bránící Izrael po vyhlášení republiky v březnu 1948 před invazí pěti arabských zemí.

"Krutost plodila krutost skoro bez ohledu na to, co hlásají a čeho se dovolávají židovské nebo nežidovské svaté knihy. Dala se na to téměř bez vady aplikovat Archimedova poučka, že těleso ponořené do kapaliny vytlačí tolik tekutiny, kolik samo váží. S hrubostí a krvelačností je to asi stejné," píše Lustig v knize řadící se k těm, v nichž píše o vězních vyhlazovacích táborů, jak dokážou žít po válce.

Proměnil se v ní jeho styl. Jako by vystřeloval věty dialogů z palubního kulometu. S vědomím proměny čtenářského vkusu nedopřeje chvíli oddechu. Přesto v dialozích vyslovuje charakteristiku Johnyho spolubojovníků Džinžího, Gideona Ewalda Osera, kuchaře Atlase nebo Johnyho milé, Jemenky Deborah, které on láskyplně říkal Kleopatra.

"V očích Johnyho Cohena bylo zase dítě i stařec," vystihuje autor proměnu lidí uniknuvších holocaustu, který však získal své pokračovatele. "Už s Magdou Wilderovou věděl, že kdo zabije, je jiný, než byl, dokud nezabil," říká na jiném místě.

Nikdo z jeho hrdinů se nezbaví svých prožitků, jako ona Magda z Budapešti, nebo lidé z jiných měst a zemí, kdy zbyli často z širokého příbuzenstva jeden dva. "Co je to spravedlnost? Holoubek bílý, který uletěl?" ptá se Lustig. Odpovědět si musí čtenář, který má šanci přijmout jeho postavy za své.

Arnošt Lustig: Nemáme na vybranou Euromedia Group - Odeon, 208 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám