Hlavní obsah

Premiéry - Hvězdný prach i Gympl

Tento týden má premiéru fantasy podle románu Neila Gaimana Hvězdný prach i nový český film Gympl režiséra Tomáše Vorla. V rámci Putovní přehlídky středoevropských filmů můžete v klubech narazit na několik titulů, o kterých najdete více informací v článku. Příští pondělí přichází do kin drama německého režiséra Wernera Herzoga Aguirre, hněv Boží.

Článek

Hvězdný prach

Fantastický film byl natočen podle románu Neila Gaimana, jednoho z nejčtenějších spisovatelů současnosti. Pohádkový příběh vznikl v roce 1997 původně jako komiks. Když ho o rok později Neil Gaiman přepracoval do knižní podoby, která se okamžitě stala bestsellerem, začalo se mluvit o filmovém zpracování.

Tristan Thorne je prosťáček z anglické vísky Zeď. Miluje místní krasavici Victorii tak, že je pro ni schopen udělat cokoli. Třeba se vypravit do zapovězeného světa za zdí, odkud jí hodlá přinést spadlou hvězdu. Netuší ovšem, že ta po svém dopadu získala podobu krásné dívky jménem Yvaine a že nebude jediný, kdo po ní touží.

Proti sobě má mocné soupeře - všehoschopného prince, jemuž má hvězda pomoci k získání trůnu, a ohavnou čarodějnici, jíž by spořádání Yvainina srdce zajistilo věčné mládí a krásu. Největším nepřítelem si ale nakonec bude Tristan sám, protože ho ani ve snu nenapadlo, že by se do dárku pro dívku svých snů mohl zamilovat...

Stardust, USA / Velká Británie 2007, 127 min., režie: Matthew Vaughn, hrají: Charlie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Sienna Millerová...

Gympl

Ve svém posledním filmu se Tomáš Vorel se vrátil na gympl a vypráví příběh dnešních studentů, jejich učitelů, rodičů a graffiti.

Pedantický fyzikář, strnulý češtinář, jalový tělocvikář, ekologický učitel výtvarky, mondénní ředitelka školy a další kantoři na poněkud zkostnatělém gymnáziu formují nebohé studenty podle svých představ . A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr a Michal do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích stříkají graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín.

Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče věčně stresují a občas se spojí s profesory, aby jejich nezvedení potomci dostudovali.

Gympl, Česká republika 2007, 105 min., české znění, režie: Tomáš Vorel, hrají: Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Milan Šteindler, Jiří Schmitzer, Zuzana Bydžovská, Martin Zbrožek, Jan Kraus, Ivana Chýlková, Tomáš Hanák...

Martin Slivka - "... muž, který sázel stromy"

Po dokončení Slunečního státu se Martín Šulík pustil naplno do práce na dalším dokumentu - tentokrát o výjimečné postavě slovenské kinematografie. Martin Slivka byl tvůrcem slovenského dokumentárního národopisného filmu, režisérem (např. Odchádza člověk, Voda a práca), scenáristou, dramaturgem, filmovým teoretikem, pedagogem, autorem, etnografem a hlavně - výjimečným člověkem.

Dokument Martin Slivka - "muž, který sázel stromy", je nejenom vzpomínkou na mistra Slivku prostřednictvím vyprávění jeho blízkých a spolupracovníků, ale zároveň pokusem poodhalit tajemství jeho bohatého života a tvorby.

Martin Slivka - ... muž, ktorý sadil stromy, Slovensko, 2007 95 min., režie: Martin Šulík

Konec

Maďarský režisér Ráhonyi teprve v roce 2006 - ve svých čtyřiceti letech - začal připravovat celovečerní hraný debut Konec, který bychom mohli označit podtitulem Bonnie a Clyde po maďarsku.

Zdá se, že svůj monotónní život skrytý za zdmi jednoho obyčejného paneláku omezili především na placení všemožných složenek a skrývání se před soudními vykonavateli a vymahači. Emil se ale jednoho dne vzbouří, opustí ženu a byt a přepadne první poštu, na kterou na své cestě narazí.

Snímek zaujal nejen díky svému jemně ironickému humoru, který poukazuje na určité sociální nedostatky maďarské společnosti, ale především díky hereckým výkonům obou hlavních představitelů - skvělých maďarských herců Emila Kerese a Teri Földiové, kteří se svých rolí zhostili s mistrovskou nonšalancí. 

Konec, Maďarsko 2007, 105 min., režie: Gábor Rohonyi, hrají: Emil Keres, Teri Földiová, Judit Schellová, Djoko Rosic...

Náměstí Spasitele

Podobně jako v jednom ze svých předcházejících filmů Dluh vyšel režisér Krzysztof Krauze ze skutečné události: v novinách jej zaujal příběh mladé ženy, která kvůli neutěšené životní situaci chtěla zabít své děti a posléze spáchat sebevraždu. Článek se změnil v první náčrt scénáře a publicistický útvar začal postupně získávat rozměr morálního poselství.

Bartek se svou ženou Beatou touží po vlastním bydlení. Před dostavbou domu prodají byt, ale netuší, že naletěli podvodníkovi, který s penězi zmizí. Bartek vidí jediné řešení v tom, že požádá matku o dočasné přístřeší v jejím bytě s výhledem na varšavské Náměstí Spasitele. Nicméně vynucené soužití ústí do ošklivých konfliktů. Nedostatek soukromí a závislost na matčiných příjmech trápí zejména Beatu, která pečuje o dvě malé děti a je navíc zklamaná sobeckostí svých příbuzných. Mezi ní a tchyní kulminují jednotlivé spory, což Bartek řeší odchodem. Zoufalá Beata v afektu páchá nepředložený čin. Ale je vina jen ona?

Plac Zbawiciela, Polsko 2006, 105 min., režie: Krzysztof Krauze, hrají: Jerzy Výdejko, Jowita Miondlikowskaová, Arkadiusz Janiczek, Ewa Wencelová...

Movie

Bezejmenný režisér (představuje jej režisér Ivo Trajkov) se ocitl na dně, když zkrachovala jeho produkční firma. Kromě uměleckých plánů zůstaly jedině dluhy, zhroutilo se mu zázemí, nepodařilo se mu navázat trvalejší vztah. Z vyklizené místnosti odchází jen s plyšovým lvem uděleným za nejhorší film roku (Trajkov jej skutečně dostal za Kanárskou spojku) a obálkou peněz, které by měl vrátit ruským věřitelům, neboť s nimi si není radno zahrávat.

Přesto neodolá pokušení, zakoupí si amatérskou kameru a v milenčině autě bezcílně křižuje krajinou. Setkává se s mlčenlivým stopařem i s navzájem si podobnými stopařkami, jimž vypráví o svých zkušenostech s dosavadními láskami, aniž by skrýval své sexuální touhy. A vlastně musí ustavičně řešit, zda se rozhodne sdílet cestu se svérázným, nicméně charismatickým mladíkem, či navenek nedostupnou dívkou...

Movie, Česko 2007, 84 min., režie: Ivo Trajkov, hrají: Karel Zima, Ivo Trajkov, Miroslav Táborský...

Zhrobudohrobu

Třicátník Pero je profesionálním řečníkem na pohřbech v malém slovinském městě. Využívá svůj unikátní talent na vytváření fiktivních projevů, které však nejsou obyčejnými chvalozpěvy pro pozůstalé. Ať už s úmyslně nebo ne, vytváří si Pero vlastní vnímání i filozofii událostí. Žije v rodinném domě s otcem, sestrami Vilmou a Idou a synovcem Džonym. Je tu i soused Suki, Džonyho otec Dzeger a Perova velká láska Renata, jejichž osudy se navzájem prolínají.

Ve zdánlivě nevinné situaci se hromadí temná síla a za každým okamžikem štěstí je temná propast. Autor se pohrává s tématy nebe a země, života a smrti. Jeho postavy žijí na pomezí dvou světů a nekončí vždy na straně, na které by mohli být dokonalí.

 Odgrobadogroba, Chorvatsko / Slovinsko 2005, 103 min., režie: Jan Cvitkovič, hrají: Natasa Matjasecová, Primoz Petkovsek, Nataša Burgerová...

Aguirre, hněv Boží

Film německého režiséra Wernera Herzoga Aguirre, hněv Boží je jedním z velkých tíživě vizionářských filmů. Vypráví příběh expedice Gonzala Pizarra, který v letech 1560-61 vedl hrstku mužů do peruánského deštného pralesa, přitahován příběhy o zmizelém městě.

Zajatý Indián mluví osudově s posledním zbytkem španělské expedice hledající bájné El Dorado, město zlata. Padre mu podává Bibli, "slovo Boží". Indián si ji přiloží k uchu, ale nic neslyší. Kolem krku mu visí zlatá cetka. Španělé mu ji strhnou a drží před očima, poháněni nadějí, že teď už musí být El Dorado konečně na dosah. "Kde je to město?" křičí na Indiána. Ten nejasně mává rukou k řece. Je to ještě dál. Stále dál...

Aguirre, der Zorn Gottes, Německo / Peru / Mexiko, 1972, 100 min., režie: Werner Herzog, hrají: Klaus Kinski, Helena Rojová, Peter Berling, Ruy Guerra...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám