Hlavní obsah

Kontroverzní americká reality show využívá děti

Novinky, Variety, BBC, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost CBS se odvážila inovovat žánr televizní reality show velmi sporným způsobem. Aktéry pořadu Kid Nation jsou totiž pouze děti. Mají se snažit přežít v opuštěném městečku v Novém Mexiku čtyřicet dní. Ochránci dětských práv protestují.

Článek

Čtyřicet dětí mezi osmi a patnácti lety se v reality show ocitne bez pomoci dospělých. Jsou nuceny vytvořit si společenskou strukturu a zákony. Ochránci dětských práv si stěžují, že se jedná o zneužívání dětí, ale CBS tvrdí, že jde jen o jakýsi letní tábor s kamerami.

Názory na to, jestli nedochází k zakázané dětské práci, se různí. V Novém Mexiku jsou podle ochránců dětí měkčí zákony a show by se např. v New Yorku nemohla odehrávat. Televize CBS namítá, že děti nejsou zaměstnány.

Navíc rodiče dětí podepsali 22stránkové smlouvy, které zprošťují producenty veškeré zodpovědnosti. Objevily se také informace o tom, že se několik dětí v bizarním "letním táboře" zranilo.

Na rozdíl od jiných reality show má ale Kid Nation jednu velkou výhodu, děti totiž mohou kdykoliv odejít domů. Žádosti o zastavení pořadu zatím nemají úspěch. Někteří zadavatelé reklamy se sice stáhli, ale společnost CBS si trvá na svém.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám