Hlavní obsah

Přijede Erik Truffaz, označovaný jako Miles Davis acid jazzu

Novinky, olk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě, Brně a nakonec i 20. září v pražském Paláci Akropolis zahraje v následujících třech dnech francouzský jazzový trumpetista Erik Truffaz, který je označován jako Miles Davis acid jazzu.

Článek

Erik Truffaz se narodil v roce 1960 a už ve třinácti letech zpíval se svou první kapelou Rock'n'Roll. V té době objevil Milese Davise a jeho nadčasové album Kind of Blue. V roce 1990 založil skupinu Orange a o rok později získal prestižní francouzskou jazzovou cenu Prix Special.

V roce 1994 vydal své první album pod vlastním jménem a vystoupil na jednom z nejvýznamnějších evropských jazzových festivalů v Montreux. Získal kontrakt u EMI France, roku 2000 pronikl před americké publikum, kde jeho nahrávky vydává legendární jazzová značka Blue Note.

:. Erik Truffaz (vpravo) se svou kapelou

Nejen do Prahy přijede se svým kvartetem, se kterým natočil přelomové album The Walk Of The Giant Turtle. Jistým způsobem je v něm obsaženo revoluční propojení jazzu, tanečních rytmů, hip-hopu i drum 'n' bass. Velký prostor jeho nahrávkám dávají i hostující vokalisté - newyorský rapper Nya, tuniský zpěvák tradičních písní Mounir Troudi či francouzský šansoniér Christophe, kteří z nich dělají prostorovější a moderní skladby.

Truffazovo poslední album, letošní Arkhangelsk, myšlenkově inspiroval koncert v polární části Ruska. V obsažených skladbách je slyšet velká síla nu-jazzu, klidné relaxační chill-outové party i skvělá trumpetistická sóla. I když je Erik Truffaz respektován jako stěžejní postava současného jazzu, jeho hudba hranice žánru dalece přesahuje.

Čtyři skladby z posledního alba Arkhangelsk k poslechu zde: www.myspace.com/truffaz

Reklama

Výběr článků

Načítám