Hlavní obsah

V americkém filmu ztvární Přemysla Oráče Maďar

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Maďarský herec Csaba Lucás začal v pondělí za Prahou točit americký nezávislý snímek Koruna Vyšehradu. Kněžnu Libuši hraje Američanka s českými kořeny Winter Ave Zoliová.

Článek

Kněžnu Libuši pro Američany objevil režisér Constantin Werner, Češi jsou koproducenty snímku. Informace o snímku najdete na internetu hlavně v angličtině. Podle nich je Koruna Vyšehradu fantasy, která se odehrává v "temných časech" kdesi ve "východní Evropě".

"Je to spíše na motivy té pověsti," řekl Novinkám production manager Vladimír Lhoták z firmy Starlite Productions, neměli bychom tedy čekat poučný historický snímek.

Režisérovi jde o romantické prvky (milostný trojúhelník) a vyvolání atmosféry pohanských časů, které vnímá jako dobu harmonie a sepjetí s přírodou. Film, který se měl původně jmenovat Legend of Libussa, má překvapivě malý rozpočet - jeden milión eur.

První klapka padla na rozbahněné louce za Prahou. Scénář historického projektu s mytologickými prvky na motivy legendy o kněžně Libuši čerpá z divadelních her Franze Grillparzera, Clemense Brentana a próz Aloise Jiráska. Kromě hlavních hrdinů v Koruně Vyšehradu uvidíme chorvatskou herečku Leu Molnarovou a na plátně se objeví i Marek Vašut, Pavel Kříž, Veronika Bellová a Ivo Novák.

Zoliová už v Praze točila

Režisér prý staví svůj umělecký záměr na příběhu milostného trojúhelníku na pozadí změn společenského řádu z matriarchálního rodového systému na patriarchální raně feudální. "Předkřesťanské období je obvykle vnímáno jako temný pohanský věk. V tomto filmu by však mělo být přestaveno jako svět starobylé moudrosti, osobní svobody, blízkosti s přírodou a otevřené smyslnosti," uvedl Lhoták.

Natáčení potrvá šest týdnů až do druhé poloviny října. Filmovat se bude kromě lokací v Praze i v Adršpachu, v Uherském Hradišti a v Brdech. "Pro zahraničního diváka bude toto téma jistě zajímavé. Toto období nebylo často ztvárněno a režisér může do jistých mezí navázat i na oblíbený žánr fantasy," dodal Lhoták.

Herečka Winter Ave Zoliová dosud ztvárnila menší roli v Lize výjimečných, snímku, který se natáčel v Praze za účasti Seana Conneryho, a hrála v romantickém dramatu Tristan a Isolda. Příští rok se objeví ve filmu Joela Schumachera nazvaném Town Creek. Dcera českého emigranta a Američanky tu začátkem 90. let chodila čtyři roky na střední školu. Hrála i v dalších amerických produkcích, které vznikaly v Česku. Režisér Constantin Werner, který byl s irským kolegou Lancem Dalym autorem scénáře, natočil v roce 1998 snímek Dead Leaves a na kontě má i několik videoklipů.

V amerických kinech by se měl jeho snímek objevit příští rok v létě, česká premiéra by měla následovat na podzim 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám