Hlavní obsah

Na týden se zpřístupní stovky památek

Právo, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky běžně nepřístupných památek se výjimečně otevřou veřejnosti v rámci Dnů evropského dědictví, které začaly v sobotu a potrvají na 300 místech v republice až do 16. září.

Článek

Návštěvníkům se otevře přes 500 památek státních, krajských a obecních, 367 církevních, ale i skoro stovka památek v soukromém vlastnictví. Prohlídku architektonických, technických, sakrálních i přírodních památek doplní kolem 500 akcí.

Rozsáhlý program pro milovníky umění připravuje v rámci Dnů evropského dědictví také Národní galerie v Praze. Do 16. září pořádá ve vybraných stálých expozicích množství doprovodných programů. Lektorská oddělení galeriie nabídnou komentované prohlídky stálých expozic, přednášky a tvůrčí dílny, vše za zvýhodněné ceny. Klášter svatého Jiří se v sobotu rozloučil s výstavou Umělec a jeho dílna v barokních Čechách, ale už 15. září si na rajském dvoře mohou návštěvníci vyzkoušet stará řemesla.

Komentované prohlídky se vydají i po klášteru svaté Anežky České, Šternberském paláci, kde sídlí expozice evropského umění od antiky do závěru baroka, nabídne přednášky doplněné dataprojekcí, komentované prohlídky, ale také speciální výklad v expozici o životním stylu české barokní šlechty, který obohatí vystoupení tanečníků v kostýmech a výuka dobového tance. Poslední z míst, která se do akce zapojí, je Veletržní palác, který vyzdvihne lidové prvky v českém umění od Mánese, přes Čapka až po Ladu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám