Hlavní obsah

Sum 41 táhnou dobře i ve třech

Právo, Jaroslav Špulák

Kanadská poppunková parta Sum 41 vydává už pátou kolekci. Pojmenovala ji Underclass Hero a dvě skladby na ní mají vedle fanoušků zcela konkrétní adresáty. V So Long Goodbye se nynější trojice rozloučila s bývalým kytaristou Davem "Brownsoundem" Bakshem, který loni sestavu opustil. Skladbu With Me napsal zpěvák Deryck Whibley pro svou životní souputnici, zpěvačku Avril Lavigne.

Článek

Sum 41 se vrátili do doby kolem vydání počinů All Killer No Filler (2001) a Does This Look Infected? (2002). Vycházejí tedy více z punkrocku typu Green Day nebo The Offspring. Rozžehnali se s příklonem k metalu, který byl patrný na albu Chuck (2004). Není divu, při jeho propagačním turné se málem rozpadli.

Stálo je to jednoho člena, leč současně si uvědomili, kde se cítí pevnějšími v kramflecích. Proto je vedle překvapivě dychtivých i naléhavých balad With Me a Best Of Me na desce zástup řízných punkových vypalovaček, z nichž vyčnívá úvodní Underclass Hero a vlastně celá první půlka kolekce. V March Of The Dogs Deryck Whibley zpívá: "Dámy a pánové, prezident Spojených států je mrtev." Další příspěvek k diskuzi umělců o politické aroganci mladého Bushe.

"Chtěl jsem metaforicky říct, jak je Bush neefektivní a nekompetentní," tvrdí zpěvák. Underclass Hero je deska v tradičním stylu Sum 41. Návrat k základní poloze byl logický a smysluplný. Oživili svůj starý zvuk a nadto je album dynamické i pestré (smyčce v So Long Goodbye). Není to zásadní stylový průlom, ale dobrou pozici na scéně uhájili i ve třech.

Sum 41: Underclass Hero Universal Music, 51:56

Reklama

Výběr článků

Načítám