Hlavní obsah

Nové knihy - Charles Bukowski, Markéta Pilátová i John Connolly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se v knihkupectvích můžete podívat po "nejchlípnějších" povídkách Charlese Bukowského Nejkrásnější ženská ve městě, nebo na román Markéty Pilátové Žluté oči vedou domů a kdo se rád bojí, určitě ocení povídkovou sbírku Johna Connollyho Nokturna.

Článek

Charles Bukowski: Nejkrásnější ženská ve městě

Sbírka třiceti povídek z dob, kdy byl Charles Bukowski dle vlastních slov "nezaměstnatelný" a "živil se páskami do psacích strojů". Pár si jich však naštěstí odtrhl od úst, aby nasázel na papír příběhy o vášni a pochybných ženštinách, pití a kocovinách a jiných krásách a ohavnostech života.

Pod vlivem hladu se jeho tvorba stává čím dál morbidnější a fantastičtější, v deliriu Bukowski rozvíjí dokonce žánr erotického sci-fi a nebrání se ani zobrazení tabuizovaných forem sexu, neboť poezii podle něj lze najít skutečně všude. Kniha u nás vychází poprvé a mnohé jistě potěší, že jde o autorovo bezkonkurenčně nejchlípnější dílo.

Argo, překlad Bob Hýsek, Michala Marková, 245 str., váz., 259 Kč

Markéta Pilátová: Žluté oči vedou domů

Čtyři hrdinky románu Markéty Pilátové jsou v situaci, kdy znovu začínají, ať už v Praze nebo v Brazílii. Pokoušejí se dobrat toho, jak moc si historie zahrála s jejich životy a láskou. Ta může mít podobu dopisů tajně putujících přes oceán, stejně jako kovbojského dobrodružství v džungli. Kniha vypráví o pocitech emigrantů, kteří se vracejí na místa, odkud odešli, o zmatení jejich dětí a o hojivé síle nalezeného přátelství. Hrdinky románu žijí v divočině velkoměsta, chovají býky na pastvinách ohraničených džunglí a své kořeny se snaží najít v Čechách. Rekonstruují tak útěky svých předků i své vlastní.

Kniha zkoumá, nakolik je v dnešním světě, kde se tak snadno těká ze země do země, důležité mít domov a někoho, kdo dokáže člověku naslouchat.

Torst, 162 str., brož., 168 Kč

John Connolly: Nokturna

John Connolly, autor pěti úspěšných knih, brilantně napsaných napínavých detektivních příběhů, se nyní obrátil k žánru povídky. Přináší nám více než tucet děsivých nadpřirozených příběhů. Ve své makabrózní sbírce, která je odezvou na díla mistrů tohoto žánru, M. R. Jamesem počínaje a Stephenem Kingem konče, se Connolly dotkne nejhlubších strachů v našich duších - zhmotní se v nich ztracení milenci, zatoulané děti, podzemní příšery a draví démoni.

Rámec sbírky tvoří dva delší příběhy, Už přijíždí záhadný kovboj a Zrcadlení. První mapuje cestu moderní personifikace Smrti, druhá povídka je příběh strašidelného domu s překvapivým zvratem v zápletce a znamená návrat detektiva Charlieho Parkera, hrdiny Connollyho detektivek.

BBart., překlad Hana Whitton, 384 str., váz., 249 Kč

Boris Akunin: Zvláštní úkoly

Další, v pořadí již pátá knížka Borise Akunina o ruském detektivovi konce devatenáctého století Erastu Fandorinovi nás zavádí do Moskvy, kde Fandorin slouží u generálního guvernátora jako úředník pro zvláštní úkoly, a obsahuje dva příběhy. V prvním, nazvaném Pikový kluk, je Fandorin na stopě geniálnímu podvodníkovi, který je mu svým důvtipem, uměním maskovat se a bleskovou reakcí důstojným protivníkem.

Druhý příběh Dekoratér vypráví o bestiálním vrahovi, který v Moskvě vraždí žebračky a prostitutky a jejich mrtvoly odporným způsobem zohavuje. Je možné, že se Jack Rozparovač objevil v Moskvě, aby tam pokračoval ve svém strašlivém díle?

Albatros, překlad Zuzana Soukupová, 320 str., váz., 279 Kč

Werber Bernard: Revoluce mravenců

Bernard Werber, autor kultovních románů Mravenci a Den mravenců, nás opět zavádí na stránky originální "vnitrozemské" sci-fi. Revoluce mravenců je dobrodružný román a zároveň filozofický traktát. Přináší požitek z napínavé četby a současně zve k zamyšlení o místě člověka ve vesmíru.

Na jedné straně jsou mravenci. Přemýšlejí, zda jsme obrovská monstra, nebo nezměrní bohové. Na druhé straně jsme my, lidé. V lepším případě k těm tvorečkům cítíme lhostejnost. V tom horším po nich zuřivě šlapeme. Po tisíciletích nepochopení se možná obě nejvyvinutější civilizace planety Země setkají a konečně se poznají...

Euromedia Group - Knižní klub, překlad Šárka Belisová, 704 str., váz., 329 str.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám